Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Tragédia v Kluknave: Blesk zasiahol skupinku ľudí, jeden mŕtvy, množstvo zranených vrátane dieťaťa

Ilustračné foto Zobraziť galériu (5)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KLUKNAVA - Obrovská tragédia sa stala krátko pred 19-tou hodinou. Blesk zasiahol skupinku približne desiatich ľudí. Jeden neprežil, siedmi sú zranení.

Nešťastie sa stalo pred Kostolom sv. Anny v Kluknave v gelnickom okrese. Malý kostolík je od obce vzdialený približne tri kilometre. Úzku cestu lemujú stromy. Do hlúčika ľudí udrel blesk, okamžite ostali na zemi ležať približne desiati.

Na miesto dorazili do niekoľkých minút od ohlásenia privolaní záchranári. "Žiaľ, jedna osoba utrpela zranenia nezlúčiteľné so životom. Tri osoby sa zranili ťažko a štyri stredne ťažko," informoval hovorca záchranárov Boris Chmel. Medzi zranenými je aj chlapec, ktorý utrpel popáleniny približne na 60 % tela. Záchranári budú postupne odvážať zranených do nemocníc v Krompachoch, Prešove a Košiciach.

"Nešťastie sa stalo počas odpustovej slávnosti," potvrdil hovorca košických policajtov Alexander Szabó. Muži zákona sú na mieste, prípadom sa intenzívne zaoberajú.

V dedine momentálne panuje nepokoj a panika.

Búrky trápili aj Banskobystrický kraj

Počasie dnes zamestnalo aj hasičov z Banskobystrického kraja. Približne od 13.00 do 17.00 h mali v kraji 20 výjazdov, ktoré súviseli s búrkami.

"Celkovo zasahovalo 16 kusov techniky a 64 hasičov. V 95 percentách prípadov išlo o spadnuté stromy, či už na cestu, alebo iné komunikácie," poznamenal hovorca Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Banskej Bystrici Erik Piater s tým, že vážnejšie prípady hasiči neevidovali. Podľa hovorcu išlo o zásahy po celom kraji, najviac, celkom štyri, ich bolo v okrese Zvolen.

Ako to vyzerá u vás? Napíšte nám na tipy@topky.sk

Vyvrátené stromy museli odstraňovať aj v Žilinskom kraji

Búrková smršť, ktorá dnes popoludní zasiahla oblasť od Žiliny cez Martin až po Turčianske Teplice, najmä vyvrátila veľké množstvo stromov. Ako informoval Štefan Jurina z operačného strediska Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Žiline, hasiči v súvislosti s búrkou zasahovali a naďalej zasahujú pri množstve výjazdov, ich počet ešte nevedel spresniť.  

"Výjazdy sa týkajú najmä odstraňovania následkov po smršti, stromov, ktoré popadali na cestu, elektrické vedenie, cintorín. Smršť spôsobila aj odtrhnutie niekoľkých striech v Žiline. Naši príslušníci zasahovali medzitým aj pri niekoľkých dopravných nehodách," uviedol Jurina. Následky smršti odstraňujú podľa Jurinu nielen príslušníci Okresného riaditeľstva HaZZ v Žiline, ale i žilinská Záchranná brigáda HaZZ.

Búrka vo Zvolene

Búrka vo Fiľakove

Búrka v Poprade

Horúčavy vystrieda ďalší extrém: Pre tieto oblasti platí výstraha

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnešné popoludnie hydrologickú výstrahu 1. stupňa pred prívalovou povodňou. Výstraha platí dnes do 19.00 h. Výstraha platí pre pre okresy Bytča, Žilina, Martin, Ružomberok, Liptovský Mikuláš, Čadcu, Kysucké Nové Mesto, Levice, Žarnovicu, Banskú Štiavnicu, Žiar nad Hronom, Zvolen, Detvu, Veľký Krtíš, Krupinu, Lučenec a Poltár.Informoval SHMÚ.

"Vzhľadom na očakávané prívalové zrážky pri búrkach predpokladáme prechodný výrazný lokálny vzostup vodných hladín, hlavne na malých tokoch. Je predpoklad výskytu sprievodných povodňových javov aj mimo tokov," skonštatoval SHMÚ.

Takto to vyzeralo v obci Nemcovce na východe Slovenska

Búrka v Záturčí

Konečne klesli neznesiteľné teploty: Meteorológovia varujú pred búrkami

Horúčavy na území Slovenska poľavili. Ráno v Bratislave na chvíľu zapršalo. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu vydali na dnes výstrahu pred búrkami, ktorá platí pre celú krajinu. Napriek tomu platí na niektorých miestach aj výstraha pred vysokými teplotami.

Meteorológovia vydalil na dnes výstrahu prvého stupňa pred búrkami, ktorá platí pre celé územie Slovenka. Pre Trenčiansky a Žilinský kraj platí výstraha druhého stupňa.

Platí aj výstraha pred vysokými teplotami okrem Bratislavského kraja. Pre Košický, Nitriansky a Banskobystrický kraj paltí výstraha druhého stupňa. 

Tragédia v Kluknave: Blesk
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: Foto: predpovede.sk)

Prevažne polooblačno, na východe ojedinele prehánky. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia. Na západnom Slovensku je prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty boli 16 až 13 a najvyššie denné teploty budú 24 až 27 stupňov Celzia.

Na strednom Slovensku je prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty boli 15 až 10 a najvyššie denné teploty budú 22 až 26 stupňov Celzia.

Na východnom Slovensku je prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty boli 15 až 11 a najvyššie denné teploty budú 22 až 26 stupňov Celzia.

Počasie na horách - Vo výške 1000 metrov je prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota bola 11 stupňov C a najvyššia denná teplota bude 18 stupňov Celzia. Vo výške 1500 metrov je prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota bola 11 °C a najvyššia denná teplota bude 15 stupňov Celzia. Vo výške 2000 metrov je prevažne polooblačno, najnižšia ranná teplota bola 8 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota bude 12 stupňov Celzia.

Do strednej Európy začína prúdiť studený vzduch.

Viac o téme: PočasieBúrkaVýstrahy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu