Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Výzva čitateľom: Napíšte odkaz pre kňaza Antona Srholca a podporte ho v ťažkých chvíľach!

Srholca navštívil aj prezident Andrej Kiska
Srholca navštívil aj prezident Andrej Kiska (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Nedávno obletela Slovensko nepríjemná správa, že známy katolícky kňaz Andrej Srholec (86) sa momentálne nachádza v nemocnici a podstupuje chemoterapiu. Sám hovorí o tom, že život mu síce predlžujú, ale Boh si ho už povolal a teší sa z dní, ktoré mu zostávajú. Obľúbený duchovný prežil prenasledovanie za socializmu a ľudia ho poznajú ako človeka, ktorý nikdy neváhal podať pomocnú ruku tým najchudobnejším. Aj keď pre jeho uzdravenie a zmiernenie ťažkých chvíľ môžeme urobiť fyzicky len veľmi málo, stále mu môžeme venovať úprimné slová, ktoré pohladia na duši. Veď práve tie majú nezvyčajnú moc.

Šok pre veriacich, kňaz Anton Srholec bojuje so zákernou chorobou: Boh si ma už povolal

Antona Srholca v stredu v nemocnici navštívil aj prezident Andrej Kiska. "Hovoril o Európe, o tom ako ho teší, že sme jej súčasťou a vyjadril obavy z Ruska. Hovoril aj o našej povinnosti pomôcť rodinám migrantov, z ktorých mnohým ide o jedno - zachrániť si život," prezradil prezident.

O svojej chorobe ale kňaz, ktorého veriaci zvyknú volať aj Don Antonio, veľmi hovoriť nechce. O to viac teraz môžu rozprávať tí, ktorých jeho spôsob života a nazerania na svet oslovil, ktorým pomohol a ktorí ho vnímajú, ako človeka bez ktorého si nevedia predstaviť to dobré v slovenskej spoločnosti. Práve prostredníctvom našej e-mailovej adresy: antoniovi@topky.sk mu môžete venovať svoje myšlienky, pozdravy a slová, ktoré chcete, aby sa k nemu dostali.

Kto je Anton Srholec?

Narodil ako jedno zo siedmich detí rodičov maloroľníkov. Študoval na gymnáziu v Skalici, v Trnave a v Šaštíne. Už v roku 1946 vstúpil do saleziánskej spoločnosti s cieľom venovať sa výchove chudobnej mládeže. Nakoľko v roku 1950 komunistický režim rozpustil všetky rehoľné spoločnosti, mohol maturovať v roku 1951 v Bratislave už ako civilná osoba. Keďže mu nebolo v tom čase umožnené študovať teológiu, pre ktorú bol rozhodnutý, v roku 1951 sa pokúsil ilegálne prekročiť hranice, aby v cudzine mohol dosiahnuť svoj cieľ.

Útek sa z dôvodu rozvodnenej rieky Moravy nevydaril, preto bol v skupine asi 20 podobne obžalovaných bohoslovcov a kňazov odsúdený za trestný čin pokusu o nepovolené prekročenie štátnych hraníc. Pojednávanie sa konalo pred Štátnym súdom v Bratislave, a skupina bola odsúdená spolu na 289 rokov väzenia. Anton Srholec na 12 rokov. Vo väzení strávil 10 rokov. Prevažnú časť z toho v uránových baniach v Jáchymove.

Vo väzení, aj ako robotník stále študoval. Predovšetkým teológiu. V Ostrave mu bolo umožnené študovať aj cudzie jazyky, urobil si tam aj štátne skúšky z jazyka anglického a nemeckého. V roku 1969, v období tzv. Pražskej jari, dostal povolenie odísť na tri mesiace do Talianska. Tamojší pobyt si predĺžil na jeden rok, aby mohol dokončiť teologické štúdiá na Pápežskej saleziánskej univerzite v Turíne. Za kňaza ho vysvätil, spolu s niekoľkými mladými mužmi z rôznych iných národov, pápež Pavol VI. dňa 17. mája 1970 v Ríme.

Od roku 1992 sa venuje bezdomovcom, pre ktorých zriadil domov v bratislavskej mestskej časti Podunajské Biskupice, za ktorý vzal na seba zodpovednosť. V domove zvanom RESOTY je ubytovaných 60 bezdomovcov a 40 ich dochádza ambulantne. Je to neštátne občianske združenie, ktoré žije zo sociálnych príspevkov bezdomovcov a z pomoci dobrodincov. K Srholcovi sa stále hlásia i tí, ktorí sú na okraji v spoločnosti, v cirkvi, alebo inakšie postihnutí občania.

Popri sociálnej činnosti venuje sa publicistike. Prispieva do rôznych periodík, venuje sa prednáškovej a poradenskej činnosti pri sociálnych projektoch. Uvádza sa vo wikipédii.

Viac o téme: Anton Srholec
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu