Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Varovanie, na Slovensko sa valia obrovské búrky: Na severe už padali krúpy a poriadne lialo!

Túto búrku zažili včera v Leviciach Zobraziť galériu (5)
Túto búrku zažili včera v Leviciach (Zdroj: Benjamin Drafi)

BRATISLAVA - Slovenský hydrometeorologický ústav aktualizoval výstrahu pred búrkami. Tie by sa mali dnes popoludní vyskytovať najmä na strednom Slovensku. Pre päť okresov Žilinského a sedem okresov Banskobystrického kraja platí aktuálne dokonca výstraha druhého, stredného stupňa.

 Meteorológovia očakávajú ojedinele výskyt silných búrok s krúpami, s ktorými môžu byť spojené prívalové zrážky s úhrnmi 30 - 60 mm a nárazy vetra s rýchlosťou 25 - 35 m/s. Tie sa môžu vyskytnúť v okresoch Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Martin, Turčianske Teplice, Banská Bystrica, Brezno, Rimavská Sobota, Poltár, Lučenec, Veľký Krtíš a Krupina.

Pre okresy Poprad, Revúca, Detva, Zvolen, Banská Štiavnica a Levice platí výstraha pred búrkami prvého stupňa. Tu by úhrny pri lejakoch mohli dosiahnuť hodnoty 20 - 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 17 - 25 metrov za sekundu.

SHMÚ upozorňuje tiež, že pri búrkach môže na tomto území dôjsť k výraznému prechodnému vzostupu vodných hladín na malých tokoch. Objaviť sa môžu povodňové úkazy mimo tokov, ako sú napríklad stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatápanie pivníc, podchodov či podjazdov.

Varovanie, na Slovensko sa
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

Aktualizovaná výstraha SHMÚ

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) dnes vydal výstrahu prvého stupňa pred búrkami pre územie stredného a východného Slovenska. V búrke tam môže spadnúť 20 až 40 milimetrov zrážok a môžu byť tiež sprevádzané vetrom o rýchlosti 17 až 25 metrov za sekundu. Tento stav má platiť približne do 21:00.

Vo viacerých okresoch na strednom Slovensku hrozia záplavy

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na dnes do približne 17:30 výstrahu prvého stupňa pred prívalovými povodňami. Výstraha platí pre okresy Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Turčianske Teplice, Martin, Tvrdošín, Banská Bystrica, Brezno, Veľký Krtíš, Krupina, Lučenec, Poltár, Rimavská Sobota a Poprad. Meteorológovia taktiež zvýšili výstrahy pred búrkami pre viaceré okresy na strednom Slovensku na druhý stupeň. Spadnúť tam môže 30 až 60 milimetrov zrážok a búrky môžu byť tiež sprevádzané vetrom s rýchlosťou 25 až 35 metrov za sekundu. Tento stav má platiť rovnako približne do 17:30.

Počas horúčav skolabovalo takmer 350 ľudí!

Vlna horúčav, ktorá v týchto dňoch zasiahla Slovensko, zamestnala záchranárov. Tí za posledné štyri dni pomáhali takmer 350 ľuďom, ktorí skolabovali. Asi 200 z nich museli od piatka (5.6.) previezť do nemocnice.

Podľa hovorcu Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby (OSZZS) SR Borisa Chmela, išlo najmä o ženy. Tým záchranári pomáhali v dvoch tretinách prípadov. Dnes má byť už situácia pokojnejšia. Horúčavy predstavujú záťaž pre každý organizmus. Viac sú ohrozené ženy, kolabujú častejšie ako muži. Takisto treba dávať pozor aj na deti a seniorov. Počas horúcich dní treba pamätať na dodržiavanie pitného režimu.

V Liptove hrmelo a padali aj krúpy!

Silná búrka sa včera prehnala severovýchodom Slovenska a v Liptovskom Mikuláši dokonca spadlo až 25 milimetrov zrážok za 20 minút! Slovenský hydrometeorologický ústav dopĺňa, že mesto zasiahlo aj krupobitie. Zrážky na Slovensku zvýšili aj hladiny niektorých riek. Informácia sa týka najmä povodia Horného Váhu, rieky Nitra a Bodvy.

Blýskanie nad Topoľčiankami nám poslal čitateľ Ivan (ráno o 03.15 h)
Zobraziť galériu (5)
Blýskanie nad Topoľčiankami nám poslal čitateľ Ivan (ráno o 03.15 h)  (Zdroj: Ivan, Tip čitateľa)

Búrka v Leviciach zachytená naším čitateľom Benjamínom
Zobraziť galériu (5)
Búrka v Leviciach zachytená naším čitateľom Benjamínom  (Zdroj: Tip čitateľa, Benjamín)

 
 
 

"Patália" pred vstupom do polikliniky... Foto: Michal Paška

Posted by Mikulášske Krimi on 8. červen 2015

 

 

Okrem Slovenska búrky už v nedeľu zasiahli aj juhozápad Nemecka a krajina sa mohla popýšiť krúpami s priemerom niekoľkých centimetrov. Horšie sa však situácia vyvinula v Turecku, ktoré včera postihli prívalové dažde.

 
 

Flash flooding in Bursa, Turkey this afternoon after heavy downpours in the area. We thank Ilker Baştürk for the report and photos (y)

Posted by Severe Weather Europe on 7. červen 2015

 

Predpoveď počasia na zajtra 

 Slnečno, miestami búrky. Teploty 25 až 30 stupňov Celzia.

      Na západnom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 27 až 30 stupňov C.
      Na strednom Slovensku slnečno, možnosť búrky, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.
      Na východnom Slovensku malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 25 až 29 stupňov C.

      Hory: Vo výške 1000 m slnečno, možnosť búrky, najnižšia ranná teplota 11 a najvyššia denná 22 stupňov C.
      Vo výške 1500 m slnečno, možnosť búrky, najnižšia ranná teplota 10 a najvyššia denná 18 stupňov C.
      Vo výške 2000 m slnečno, možnosť búrky, najnižšia ranná teplota 8 a najvyššia denná 15 stupňov C.

      Situácia: Nad našu oblasť zasahuje okraj tlakovej výše.

      Ozón: 9% pod úrovňou dlhodobého priemeru (329 DJ).

Ak aj vaše mesto či obec zasiahlo nepriaznivé počasie, podeľte sa s nami o vaše postrehy, fotografie a videá. Napíšte nám na tipy@topky.sk. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu