Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Slovenské deti majú veľa soli, tretina predškolákov denne jedáva sladkosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Slovenské deti majú v strave veľa soli. Vyplýva to z prieskumu, ktorý je súčasťou návrhu Správy o vyhodnotení úloh aktualizácie Programu ozdravenia výživy obyvateľov SR.

Materiál je zaradený na stredajšie rokovanie vlády. V prípade detí vo veku 4 až 6 rokov bolo zistené vysoké prekročenie odporúčanej výživovej dávky v SR pre túto vekovú skupinu, o viac ako 200 percent. Porovnaním obsahu množstva kuchynskej soli vo vzorke obedov detí mladšieho školského veku (7-10 ročných) a existujúcimi odporúčaniami bolo zistené vysoké prekročenie,  v priemere  viac ako 3,5 násobné. Množstvo soli v strave za 24 hodín prekračovalo odporúčané denné množstvo aj u detí staršieho školského veku (11 - 14 ročné deti), uvádza sa v materiáli.

V predškolských zariadeniach prieskum ukázal, že sa zvýšila konzumácia celozrnných cereálnych výrobkov. Deti jedia viac cereálií, zistilo sa aj striedanie konzumácie bieleho chleba s celozrnným (u cca 50% detí). V prípade konzumácie ovocia a zeleniny výsledky prieskumu poukázali na jej zvýšenie - okolo 50 percent detí vo veku 4-6 rokov konzumuje najmä sezónne ovocie a zeleninu v čerstvom stave viackrát denne.

Ako pozitívum možno hodnotiť stúpajúcu spotrebu hydinového mäsa (cca 70 %), hovädzieho masa (cca 18 %) a rýb (cca 26 %)  na úkor spotreby bravčového mäsa, uvádza sa v materiáli. V sledovanom súbore detí predškolského veku dennú konzumáciu mlieka udávalo vyše 55 % detí, v rôznej frekvencii konzumuje mlieko 95 percent predškolákov. Pokiaľ ide o konzumáciu sacharidov, približne tretina detí denne konzumuje sladkosti (cukríky, čokoláda, keksy).  Priemerný denný príjem sacharidov u detí vo všetkých skupinách sa v materiáli hodnotí ako optimálny. 

V rámci mladších žiakov stúpol podiel detí denne konzumujúcich raňajkové cereálie, aj v tejto skupine deti konzumujú striedavo biely a cereálny chlieb a pečivo. Vo veku 7 až 10 rokov denne konzumuje ovocie podľa materiálu 55 percent  detí, viac dievčatá (57,1 %) ako chlapci (52,9 %). Denne konzumuje zeleninu takmer 31 percent detí monitorovaného súboru. Čo sa týka spotreby mäsa, podobne ako u predškolákov bola konštatovaná stúpajúca spotreba hydinového mäsa a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom. Pri deťoch mladšieho školského veku denne konzumuje mlieko takmer 50 percent z nich. Podiel dennej konzumácie ostatných mliečnych produktov sa pohybuje  od 22,49 % u jogurtov cez 11,41 % u syrov. 

Najvýraznejšie stúpla denná konzumácie raňajkových cereálií  (až 65 % detí) v prípade starších školákov. Častejšie konzumujú aj celozrnný chlieb a pečivo. V prípade týchto detí denne konzumuje ovocie 56,4 percent z nich.  Zeleninu konzumuje  denne 41,2 % detí súboru. V prípade spotreby mäsa, podobne ako u predchádzajúcich skupín respondentov bola konštatovaná stúpajúca spotreba hydinového mäsa a rýb v porovnaní s bravčovým mäsom. Pokiaľ ide o konzumáciu mlieka a mliečnych výrobkov, dennú konzumáciu mlieka udávalo 31,7 % detí vo veku 11 až 14 rokov. Podiel dennej konzumácie ostatných mliečnych produktov sa pohyboval od 26,18 % u masla vrátane nátierok cez 12,38 % u syrov po 0,34 % u bryndze, píše sa v materiáli. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu