Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Desať najlepších tipov, ako stráviť deň detí: Psychológ prezradil, čo od nás očakávajú!

Psychológ Daniel Kotrč Zobraziť galériu (3)
Psychológ Daniel Kotrč (Zdroj: Thinkstock, archív DK)

BRATISLAVA/ŽILINA – Sviatok, ktorý si užívajú aj lajdáci. Neexistuje školský deň, ktorý by mali deti radšej. Ráno totiž vstávajú s pocitom, že im nehrozí žiadna zlá známka či skúšanie a poobede ich doma zvyčajne čaká prekvapenie od rodičov. Poradíme vám, ako

Prvého júna sa snažia deťom vychádzať v ústrety aj učitelia na základných školách a tento deň si užívajú spolu s nimi. „Každá škola slávi Medzinárodný deň detí inak. My budeme mať o hodinu skrátené vyučovanie a celý deň bude platiť prísny zákaz skúšania. Vyučovanie strávime na športovisku, na ktorom budú medzi sebou žiaci jednotlivých tried súťažiť v pripravených športových disciplínach. Mladším žiakom budú pomáhať najstarší deviataci. Na tých, ktorí budú svoju triedu reprezentovať najlepšie, čaká sladká odmena,“ opísala sviatok detí učiteľka Zuzana Třešková zo  základnej školy v Senici.

Deti chcú vedieť, že ich máme radi

„Deti nemusia mať nevyhnutne menej ako 18 rokov. Deň detí môžeme vnímať aj ako možnosť prejavenia svojich rodičovských citov voči tým, ktorí sú pre nás dôležití. A to bez ohľadu na zemepisné alebo vzťahové vzdialenosti,“ hovorí psychológ Daniel Kotrč zo žilinskej Ambulancie klinickej psychológie NEONYX.

„Ak sú naše deti mladšie, čakajú pravdepodobne na to, čím ich prekvapíme. Dokážeme im povedať, že ich máme radi? Nezabudneme na niečo, čo im pripomenie, že sme na nich mysleli? Skúsme sa zamyslieť a dať im to, po čom naozaj túžia. A ak sme ostali v tomto hľadaní bezradní, pretože už podľa nás takmer všetko majú, alebo sú naše možnosti limitované, skúsme si spomenúť, čo sme očakávali od rodičov my sami,“ radí psychológ a vysvetľuje, že výsledkom tejto rovnice je pozornosť mamy a otca, prejav lásky a rešpektu. A ak deti úzkostlivo nedržíme čo najďalej od sladkostí, aj tie môžu dieťa potešiť. Pripraviť im môžeme aj  jedlo, ktoré majú rady. „Peniažky potešia, no sú trochu bez chuti, ako dar neosobné,“ upozorňuje psychológ.

Podľa psychológa by sme sa deťom skôr mali snažiť dať dary, ktoré sa nedajú vyčísliť v sumách. Sú totiž dary, ktoré majú oveľa vyššiu cenu. „Zahrať sa s deťmi doma nejakú hru, vytiahnuť ich na bicykli von, alebo splniť im sen dobrodružnej cesty na zrúcaninu hradu často nestojí ani cent. Má však hodnotu našej pozornosti, záujmu,“ dopĺňa.

Ako ďalej pokračuje Daniel Kotrč, skúsme sa počas Dňa detí aspoň na chvíľu pozrieť na svet pohľadom oslobodeným od starostí dospeláckeho života. „Môžeme v sebe oživiť vnútorné dieťa, ktoré sa vedelo tešiť a hľadať význam toho, ako žije. Máme možnosť stráviť deň, za ktorým sa ešte v spomienkach radi otočíme, deň so spomienkou na radosť v detských očiach.“

Desať najlepších tipov, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

Desať tipov, ako stráviť Deň detí

1. Pamätáte si ešte na opekačky na záhrade? Čo tak zaspomínať na staré dobré časy a pozvať k sebe zopár rodičov s deťmi a rozdúchať priateľskú vatru? Určite by si prišli na svoje všetky vekové kategórie!

2. Zoberte si pol dňa voľno a choďte s deťmi po škole na spoločný akčný výlet. Môže ísť o nenáročnú turistiku alebo výjazd na bicykli niekam do prírody. Pripravíte si chutný olovrant a zahráte sa na lovcov pokladov! Nadšenci geocachingu vedia, o čom je reč.

3. Sviatok detí majú vo svojom programe zakomponované mnohé divadlá, kiná, dokonca aj nákupné centrá, ktoré pre deti ponúkajú zaujímavý a bohatý program. Zábavné detské bábkové divadlo padne dobre aj dospelákom.

4. Zahrajte sa na dobrodružného piráta a nečakane uneste svoje deti niekam do divočiny! Pri spoločnom člnkovaní alebo stanovaní určite zažijete chvíle, na ktoré budete ešte dlho spomínať.

5. Ak je vaše dieťa už odrastené, pripravte mu napríklad obľúbené jedlo alebo darujte nejakú peknú pozornosť a tvárte sa, že ste na Deň detí zabudli a nehovorte o ňom. Ak mu darček skryjete pod vankúš, ráno vás iste odmení bozkom na líce!

6. Splňte mu želanie, po ktorom už dlho túži a na ktoré ste si doteraz nenašli čas. Chce ísť na kolotoče, do cukrárne, navštíviť aquapark, ZOO alebo chce prenocovať u kamaráta? Dnes mu skúste povedať aspoň jedno áno.

7. Ak práve vonku leje a nechcete mať plné topánky vody, deti môže potešiť aj zaujímavá domáca aktivita. Mnohé z nich milujú, keď môžu dospelých tromfnúť v kartovej hre, šachu alebo známej spoločenskej hre Aktivity. Verte, že sa zabaví celá rodina!

8. Zašportujte si s nimi! Vytiahnite zo skrine loptu, oprášte bedminton alebo staré korčule. Pamätáte si, ako ste pri takýchto aktivitách v detstve vyšantili?

9. Deti sú zvedavé a rady sa niečomu novému priučia. Ak k tomu pripojíte aj nejaký ten pôžitok, budú nadšené. Navrhnite im, že spolu upečiete tortu alebo fantastický koláč! Odmena neminie ani vás!

10. Aj deti majú rady uznanie. Navrhnite im, nech vymyslia nejaký spoločný program ony. Čo vy na to?

Desať najlepších tipov, ako
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: thinkstock)

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu