Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Rodné čísla končia: Slovákov čaká totálna zmena pri identifikácii od narodenia!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Čakajú nás prevratné zmeny v občianskych preukazoch. Ministerstvo vnútra chce zaviesť novinku, ktorá bude bezpečnejšia a bude nás sprevádzať od narodenia až po smrť.

Pripravuje sa novinka z dieľne ministerstva vnútra. Ide o nový identifikátor v informačných systémoch. "Rodné číslo postupne nahradí bezvýznamový identifikátor (alfanumerický znak)," prezrazdili nám z ministerstva vnútra. Čiže do občianskeho nám pribudne 10 miestny kód. Odporučila nám to aj Európska únia. Ministerstvo ho pripravuje v rámci projektu OPIS (Operačný program Informatizácia spoločnosti spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja).

Koľko budú zmeny trvať?

"Postupne v priebehu desiatich rokov ho dostanú všetci. Rodné číslo totiž obsahuje údaj o pohlaví a možno z neho vyčítať aj dátum narodenia," povedala nám Alena Koišová z tlačového odboru ministerstva vnútra s tým, že Únii sa nepáčili tieto opatrenia z dôvodu ochrany súkromia. "Odporúčajú preto rodné číslo nahradiť bezvýznamovým numerickým či alfanumerickým identifikátorom, ktorým bude jeho nositeľ disponovať od narodenia až do úmrtia."

Prevratná zmena

Podľa kompetentných pôjde o prevratné zmeny. Tie sa postupne budú zavádzať až desať rokov. "Pôjde o prevratnú zmenu, pretože bezvýznamový identifikátor bude potrebné premietnuť do veľkého množstva zákonov, ktoré v súčasnosti ako idenfikátor určujú rodné číslo. To si – pochopiteľne – vyžiada prechodné obdobie, v ktorom sa bude identifikátor fyzických osôb používať súbežne s rodným číslom. Ministerstvo vnútra toto obdobie, vychádzajúc zo skúseností iných členských štátov EÚ, ktoré bezvýznamový identifikátor zaviedli, odhaduje na 10 rokov," tvrdí ministerstvo.

Ako to bude vyzerať v praxi

Pri rodnom čísle by mal byť zapísaný aj identifikátor. Pozitívne je, že si občania nebudú musieť meniť doklady. Ministerstvo si od toho sľubuje hlavne zvýšenie bezpečnosti."Ak si príde občan vybaviť napríklad nový občiansky preukaz, bude v ňom mať v tomto prechodnom období zapísané rodné číslo i bezvýznamový identifikátor. Predpokladáme, že to bude tak aj pri  ostatných dokladov, v ktorých dnes figuruje rodné číslo. Občania si teda nebudú musieť meniť doklady – zmeny budú plynulé," tvrdia kompetentní.

Od kedy to bude platiť?

Legislatíva je v súčasnosti v pripomienkovanom konaní a potom ju musí odklepnúť vláda a parlament. Čiže dnes ešte nie je na sto percent jasné, aký bude definitívny návrh.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu