Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

SKOK navrhuje znížiť aj odvody zamestnancov a DPH na energie pre domácnosti

Juraj Miškov
Juraj Miškov (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Zníženie DPH len na veľmi úzku skupinu základných potravín je podľa Slovenskej občianskej koalície (SKOK) nedostatočné a občania ho takmer nepocítia. Strana preto navrhuje znížiť DPH aj na energie pre domácnosti, ako sú teplo, elektrická energia, plyn či voda. Taktiež pokladá za potrebné zníženie odvodov zo mzdy pre všetkých zamestnancov.

"Ušetriť jeden cent na rožku, keď štát vezme ľuďom takmer polovicu platu, je ako nič," hovorí predseda strany SKOK Juraj Miškov, ktorý presadzuje výraznejšie zníženie daní a odvodov pre všetkých občanov. SKOK už v marci predstavil návrh ako znížiť DPH na všetky potraviny a zároveň zaviesť sociálnu sadzbu DPH aj na všetky energie pre domácnosti.

"Teplo, kúrenie, elektrina a plyn sú medzi najväčšími položkami, ktoré bežní ľudia platia. Ak na ne znížime DPH, všetky peniaze zostanú v rukách ľudí," tvrdí poslanec strany SKOK Martin Chren. Podľa jeho slov ide v tomto prípade o regulované ceny, ktoré dodávatelia nemôžu svojvoľne meniť.

V čase, keď ceny nerastú, je podľa Slovenskej občianskej koalície ešte dôležitejšie ako DPH zvýšiť platy občanov. "Preto sme našli spôsob akým znížiť odvody každého zamestnanca o dva percentuálne body. Bežná rodina by tak spolu ušetrila až 50 eur mesačne," dodal Miškov.

Premiér Robert Fico v sobotu (23.5.) predstavil na pracovnom sneme strany Smer-SD 15-bodový sociálny, ekonomický a finančný balíček. Mal by stáť približne 200 miliónov eur. Jeho súčasťou je aj zníženie DPH na 10 percent na vybrané základné potraviny, zvýšenie minimálnej mzdy, zvýšenie materskej dávky, lacný bankový účet pre každého, obnova spoločenských priestorov nemocníc či zvýšenie príspevku na starostlivosť o dieťa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu