Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Slovná vojna v kauze Bezák sa dramatizuje: Kardinál Vlk sa pustil do slovenskej cirkvi!

Pápež František s Róbertom Bezákom. Zobraziť galériu (2)
Pápež František s Róbertom Bezákom. (Zdroj: Foto: L'Osservatore Romano)

BRATISLAVA - Podľa českého kardinála Miloslava Vlka je možné, že Štátny sekretariát Svätej stolice nie je oboznámený so skutočnosťami ohľadom prijatia emeritného arcibiskupa Róberta Bezáka u pápeža Františka. Uvádza sa tak na stránke kardinála Vlka www.kardinal.cz. To podľa Vlka nijako neprispieva k vyjasneniu a upokojeniu celej situácie.

Ako uvádza český kardinál, nechce vstupovať do diskusie s nejasnými formuláciami vatikánskych úradov. Tvrdí, že aj keď znenie vyhlásenia nie je jasné, pokiaľ sa týka jeho, všetko, čo v médiách o audiencii povedal, je "plná pravda". "Som veľmi prekvapený, že podľa spomínaného vyhlásenia Štátny sekretariát Svätej stolice nie je informovaný o postupe Svätého otca, keď píše, že pri audiencii "sa nevstupovalo do jeho (Bezákových) predchádzajúcich záležitostí". Pravdu, ktorú som o audiencii napísal, môže dosvedčiť aj Mons. Róbert Bezák," uvádza Vlk na stránke. "Svätý otec sám udával smer a obsah audiencie a vyzval Mons. Bezáka, aby hovoril, "ako to bolo". On hovoril a pápež pozorne počúval," tvrdí Vlk.

Vlk upozorňuje, že vo vyhlásení uverejnenom 18. mája na stránke Konferencie biskupov Slovenska je napísané "Štátny sekretariát Svätej stolice požiadal Apoštolskú nunciatúru na Slovensku, aby prostredníctvom Konferencie biskupov Slovenska zverejnila nasledujúce" vyhlásenie. Pod ním však nie je uvedené meno žiadnej osoby, žiaden podpis, upozorňuje český kardinál. Pod textom je podľa Vlka uverejnených anonymne len niekoľko inštitúcií.

Kardinál Vlk tvrdí, že na odvolanie trnavského arcibiskupa bol potrebný dekrét. V stanovisku Štátneho sekretariátu Svätej stolice, ktorý požiadal o zverejnenie Apoštolskú nunciatúru na Slovensku a Konferenciu biskupov Slovenska sa uvádza, že to nie je pravda. Bezák bol odvolaný po dôkladnom skúmaní a objektívnom posúdení všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012. Uvádza sa to v stanovisku Štátneho sekretariátu Svätej stolice zverejnenom Apoštolskou nunciatúrou na Slovensku a Konferenciou biskupov Slovenska.

Vo vyhlásení sa konštatuje, že Svätá stolica je zarmútená nepresnými a nesprávnymi interpretáciami týkajúcimi sa audiencie Bezáka u pápeža z 10. apríla. Svätá stolica chce v stanovisku spresniť, že stretnutie malo výlučne súkromný účel, a tým bolo vyjadrenie ľudskej a kresťanskej lásky Svätého otca spolubratovi biskupovi - bez toho, aby sa vstupovalo do jeho predchádzajúcej záležitosti. Bezáka prijal pápež spolu s kardinálom Vlkom. „Naopak, v tejto súvislosti zdôrazňujeme, že opatreniu, ktoré svojho času Svätý Otec učinil voči Mons. Bezákovi, predchádzalo dôkladné skúmanie a objektívne posúdenie všetkých dostupných súčastí, zvlášť tých, ktoré sa objavili v priebehu apoštolskej vizitácie, uskutočnenej v Trnavskej arcidiecéze na prelome mesiacov január a február 2012,“ uvádza Svätá stolica.

Svätá stolica dáva rovnako na vedomie, že postupy použité v prípade Bezáka sú postupmi platnými v celej katolíckej cirkvi, pri ktorých si oznámenie odňatia biskupskej stolice biskupovi (por. kán. 416) nevyžaduje pápežský dekrét. „Naopak, prax je taká, že rozhodnutie Svätého Otca je oznámené zainteresovanej osobe prostredníctvom Apoštolskej nunciatúry a následne zverejnené prostredníctvom publikovania v L’Osservatore Romano,” zdôraznil Vatikán.

Svätý Otec František zároveň pri tejto príležitosti túži vyjadriť vďačnosť slovenským biskupom za ich lásku a vernosť nástupcovi svätého apoštola Petra a pozýva všetkých veriacich k upevneniu spoločenstva so svojimi pastiermi a k láske a podpore cirkvi, ktorá je na Slovensku ako dedička veľkej tradície siahajúcej k svätým Cyrilovi a Metodovi.

Kardinál Miloslav Vlk
Zobraziť galériu (2)
Kardinál Miloslav Vlk  (Zdroj: TASR, SITA)

Kardinál Vlk po audiencii tvrdil, že kauza Bezáka je pred skorým vyriešením. „Pápež mu dal morálnu satisfakciu a som presvedčený, že mu určí miesto vhodné pre biskupa, čo bude jeho rehabilitácia,“ povedal Vlk týždenníku Katolícky týdeník. Stretnutie podľa kardinála trvalo niečo vyše 20 minút. „Pápež si pozorne vypočul rozprávanie Róberta Bezáka, spýtal sa ho, čo si myslí o riešení celej situácie a nakoniec povedal, že si vec preštuduje a rozhodne o riešení,“ povedal Vlk.

Svätý Otec Benedikt XVI. odvolal arcibiskupa Róberta Bezáka z pastoračného riadenia Trnavskej arcidiecézy 2. júla 2012. Rozhodol sa tak na základe apoštolskej vizitácie, ktorá sa uskutočnila od 22. januára do 1. februára 2012. V decembri 2013 Bezák opustil Slovensko a presťahoval sa do talianskeho Bussolenga. Od decembra 2014 sa opäť zdržiaval na Slovensku. Pápež František 10. apríla prijal Bezáka na audiencii.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu