Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Justiční odborári sú v štrajkovej pohotovosti: Chcú navýšenie rozpočtu!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Odborový zväz justície (OZJ) zostáva v štrajkovej pohotovosti a až do splnenia požiadaviek má štrajkový výbor mandát kedykoľvek vyhlásiť neobmedzený štrajk. Po rokovaní Rady predsedov OZJ v Omšení to dnes povedala predsedníčka OZJ Marta Bošková.

"Navýšenie rozpočtu Ministerstva spravodlivosti SR ministerstvom financií síce vnímame ako krok vpred, ale je to neúplné splnenie našich požiadaviek, pretože navýšenie o 21 miliónov eur je vlastne len dorovnanie rozpočtu. V roku 2014 bolo navýšenie o 25 miliónov a nepostačovalo to na chod súdov ani na mzdy. V roku 2015 bol rozpočet navýšený o 21 miliónov eur, čo znamená, že navýšenie nebude postačujúce a na konci roka budú peniaze v rezorte tak ako každý rok chýbať," informovala Bošková.

Otázku prijatia osobitného zákona vnímajú odborári ako posun vpred, avšak žiadajú, aby výška platových taríf osobitného zákona bola totožná s terajšími platovými tarifami zamestnancov Ústavného súdu SR, ktoré sú podľa nej voči všeobecnému súdnictvu vzhľadom na rovnaké pracovné činnosti diskriminačné.

"Do medzirezortného pripomienkového konania pôjde návrh zákona v auguste, ale do interného pripomienkového konania v máji, takže v máji už budeme predbežné znenie zákona vedieť," doplnila podpredsedníčka OZJ Viera Vavreková. Podľa člena Predsedníctva OZJ Pavla Uhríka bol minuloročný rozpočet 160 miliónov eur, ktorý bol dorovnaný o 25 miliónov eur. "Tento rok máme opäť rozpočet v rovnakej výške ako v roku 2014, ktorý nám navýšili o 21 miliónov eur. To znamená, že týmto navýšením sme sa len priblížili na úroveň minuloročného rozpočtu. Nemôžeme preto v rozpočte na tento rok hovoriť o žiadnom navýšení. Ak chcú zamestnanci justície splniť účel svojho štrajku, potrebujú ďalšie navýšenie a to je celková suma 200 miliónov eur," zdôraznil Uhrík.

„Pracovný výstup rady predsedov nebudeme komentovať,“ reagovala hovorkyňa Ministerstva spravodlivosti SR Alexandra Donevová.  V stredu 8. apríla informoval minister spravodlivosti Tomáš Borec o navýšení rozpočtu justície v budúcom roku o 45 miliónov eur, na ktorom sa dohodol s ministrom financií Petrom Kažimírom. Navýšením rozpočtu sa podľa rezortu spravodlivosti zabezpečí dorovnanie priemernej výšky platu na úroveň dosiahnutú v roku 2014, keďže v dôsledku prijatých úsporných opatrení táto v roku 2015 klesla, a zároveň dôjde k jej navýšeniu v súvislosti s priznanou výškou valorizácie. Priemerné platy štátnych zamestnancov v súdnictve tak iba vďaka tomuto opatreniu stúpnu z vlaňajších 697 eur na 712 eur od 1. júla.

Na prijatí osobitného zákona o zamestnancoch justície sa podľa MS SR naďalej intenzívne pracuje v rozšírenej pracovnej skupine, v ktorej má od začiatku svojich zástupcov aj odborový zväz. Zákon bude môcť byť prijatý po tom, čo bude prijatý nový zákon o štátnej službe, pričom jeho predloženie na rokovanie vlády SR je plánované na mesiac august tohto roka.

Odborový zväz justície v SR vyhlásil 8. apríla, že navýšenie finančných prostriedkov o sumu 45 miliónov eur na roky 2015 a 2016 považuje za splnenie dohody o informovaní odborového zväzu a ocenil doterajšie snahy a prístup ministra spravodlivosti Tomáša Boreca pri hľadaní riešenia a plnení požiadaviek zamestnancov rezortu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu