Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

FOTO Slovenské súdy takto štrajkovali: Zamestnanci majú štyri požiadavky!

Účastníci protestu pred Úradom vlády SR počas jednodňového výstražného štrajku zamestnancov okresných a krajských súdov v SR Zobraziť galériu (9)
Účastníci protestu pred Úradom vlády SR počas jednodňového výstražného štrajku zamestnancov okresných a krajských súdov v SR (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – "Pracujeme ako mule, nemáme čo do papule" – odkazujú štrajkujúci justiční zamestnanci prostredníctvom transparentu, ktorý nesú na protestnom zhromaždení v Bratislave. Niekoľko stoviek sa ich dnes stretlo na poludnie pred ministerstvom financií, kde ich zástupcov nakoniec nik neprijal. Na transparentoch sa objavili aj odkazy: "Sme tu aj my, justícia nie sú len sudcovia. Sľuby sa sľubujú a chlieb sa je!, Už nebudeme pracovať za minimálnu mzdu!" Cez mesto sa potom presunuli pred ministerstvo spravodlivosti.

Zamestnanci súdov na dnes vyhlásili výstražný jednodňový štrajk. Justiční odborári štrajkujú za splnenie štyroch požiadaviek - zvýšenie rozpočtu ministerstva spravodlivosti minimálne o 25 percent, zabezpečenie materiálno-personálneho a ekonomického chodu súdov, okamžité prijatie osobitného zákona o postavení zamestnancov v justícii a zlepšenie sociálno-ekonomickej situácie zamestnancov justície. 

Účasť na štrajku je podľa predstaviteľov odborového zväzu justície podľa ich doterajších informácií mierne vyššia ako pôvodne avizovaných 92 percent. Odborový zväz justície je od roku 2011 v štrajkovej pohotovosti, počas ktorej jeho zástupcovia viedli mnohé rokovania na zlepšenie situácie v justície. „Napriek mnohým aktivitám rezort spravodlivosti doteraz nerealizoval ani jeden zo svojich sľubov,“ vyhlásil člen predsedníctva justičných odborárov Pavol Uhrík. Jednodňový štrajk je radikálnym krokom, ktorým chcú upozorniť vládu a verejnosť na neudržateľný stav, zdôraznil pred protestujúcimi.

Účastníci protestu pred Úradom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Vyzval vládu, aby sa začala zaoberať situáciou v justícii. Veria, že tento štrajk povedie k prijatiu rýchlych a účinných opatrení na riešenie ich požiadaviek a nebude potrebné použitie ďalších krajných prostriedkov, vyhlásil. Štrajkujúcich prišiel podporiť aj prezident Konfederácie odborových zväzov SR Jozef Kollár, ktorý zdôraznil, že za veľkú zodpovednosť majú justiční zamestnanci nízke platy. Asi nastáva doba, že za svoje práva a peniaze bude treba bojovať na ulici, dodal. 

Rezort financií cez tlačový odbor zaslal informáciu, že rokuje o zabezpečení financovania s rezortom spravodlivosti bez ohľadu na štrajkové aktivity. Rokovania však ešte neboli definitívne ukončené, preto nepovažuje za vhodné informovať o čiastkových výsledkoch, uvádza sa v tlačovej informácii.

Účastníci protestu pred Úradom
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu