Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Učitelia svoju dôstojnosť stále nenašli: Sú platení, akoby nemali ani maturitu!

Protest zamestnancov školstva proti zlej finančnej situácii. Zobraziť galériu (2)
Protest zamestnancov školstva proti zlej finančnej situácii. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Hľadáme 18-ročnú vyštudovanú učiteľku s 10-ročnou praxou, ktorá nastúpi za minimálnu mzdu okamžite. Takto by si väčšinu pracovných inzerátov predstavovali zamestnávatelia - v tomto prípade školy. No zamestnanci, ktorí vzdelávajú budúce generácie a robia tak pre spoločnosť skutočne záslužnú činnosť, sú tiež ľudia, aj keď ich životné podmienky tak niekedy nevyzerajú.

Ministerstvo školstva SR k prvému januáru tohto roka vydalo tabuľku platových taríf pedagogických zamestnancov v závislosti od dĺžky započítanej praxe. Podľa minuloročného prieskumu na 62-tisícoch respondentov je priemerný nástupný plat na Slovensku 708 eur v čistom. Učitelia však nedostávajú takúto štedrú odmenu napriek tomu, že majú vysokoškolský titul.

„Slovenská komora učiteľov by v reakcii na zverejnenie nástupných platov vysokoškolských absolventov rada pripomenula, že absolventi pedagogických fakúlt všetkých vysokých škôl bez rozdielu, ktorí nastúpia do školstva ako učitelia, dostanú nástupný plat 589,50 eur, čo predstavuje priemernú úroveň nástupných platov absolventov stredných škôl bez maturity,“ upozorňuje Vladimír Crmoman, viceprezident Slovenskej komory učiteľov.

S praxou či bez, stále málo

Učiteľom navyše oproti iným skupinám obyvateľstva nepomáha ani prax. Ako vidno na tabuľke stránky platy.sk, mzdy učiteľom s pribúdajúcim počtom odrobených rokov v obore stúpajú len veľmi pomaly. Pritom najvýraznejšie sa so stúpajúcou praxou zvyšujú platy ľuďom s najvyšším vzdelaným, čiže v kategóriách ukončené vysokoškolské štúdium druhého a tretieho stupňa.

Avšak, napriek tomu, že učitelia do tejto kategórie spadajú, po odpracovaní 6 až 10 rokov je ich mzda iba polovičná oproti informatikom či právnikom. Navyše nástupný plat človeka bez praxe stúpne vďaka odpracovaniu roka alebo dvoch o 11 percent. Ďalšie dva alebo tri roky praxe na jednej pozícii pomôžu človeku k platu vyššiemu o 14 percent.

Učitelia svoju dôstojnosť stále
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: platy.sk)

Mimo štatistík

Platy učiteľov sa rôznia nielen podľa odpracovaných rokov, ale aj dosiahnutého vzdelania, podľa toho, či sú triedni alebo koľko získali kreditov za ďalšie vzdelávanie. Tarifné platy začínajúcich učiteľov stúpli oproti minulému roku asi o 27 eur, dosahujú tak 561 eur mesačne, tarify pedagógov v 11. triede stúpli o 33 eur. 

Ak bežný človek bez praxe zarobí v inom odbore v priemere 708 eur, po roku alebo dvoch praxe je už priemerný plat na Slovensku 785 eur. Ľudia s 3 až 5 ročnou praxou zarobia v priemere 896 eur. Najvyššie zárobky majú ľudia po odpracovaní 6 až 10 rokov, kedy je priemerný plat na Slovensku 961 eur. To však neplatí pre učiteľov, nepomohli ani rozsiahle štrajky v roku 2012.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu