Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slováci, toto je účet za Širokého krachujúci Váhostav: Dostal od štátu rozprávkové bohatstvo!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Vyše miliarda eur! Toľko zarobila Širokého firma Váhostav na verejných zákazkách od štátu. Kontroverzná firma, ktorá sa momentálne nachádza v reštrukturalizácii a má dlhy voči malým podnikateľom, čelí veľkému tlaku. Navyše, pozadie vlastníkov ukázalo, že zárobky môžu putovať na schránkové firmy do Cypru, Kostariky či Nového Zélandu. Pozrite sa, čo by sa dalo kúpiť za miliardu eur.

Od roku 2005 do roku 2014 sa na účte firmy Váhostav objavilo podľa portálu znasichdani.sk Aliancia Fair-play presne 1 025 535 713,41 eur. Problémy s dlhom sú možno pre niekoho prekvapivé, pretože firma inkasuje tučné čiastky. Od Národnej diaľničnej spoločnosti zinkasovala firma 762,5 milióna eur. Od Kancelárie parlamentu 87 miliónov eur. Ďalej najväčšie čiastky pochádzajú od Považskej vodárenskej spoločnosti a Rooseveltovej nemocnici v Banskej Bystrici, zhruba 25 miliónov eur. Najviac sa darilo Váhostavu v roku 2013, keď získala formou zákaziek až 559 miliónov eur.

Čo by sa dalo kúpiť za jednu miliardu eur

2 525 950 dôchodkov

Vyše 5 miliárd kusov toaletného papiera pre nemocnice

1 039 043 platov v zdravotníctve

1 027 524 platov v stavebníctve

227 896 825 kusov učebníc slovenčiny pre základné školy

423 775 088 kusov učebníc matematiky pre základné školy

Tajomné vlastnícke pozadie

Nový Zéland a Cyprus. Na adrese týchto krajín sídlia schránkové firmy, kde končia vlastnícke štruktúry Širokého Váhostavu. Za stavebnou firmou sa tiež pohybujú exotické mená Kostaričanov ako Dan Alberto Hidalgo, Jurgan Gustav Nanne, Ignacio Dobles, Carlos Alberto Ayon či Randal Madriz Jimenez. Toto všetko sú ľudia a schránky, ktoré stoja za Váhostavom podľa Transparency International Slovensko.

Slováci, toto je účet
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook)

Slovenská neziskovka odkryla pozadie Váhostavu a zverejnila ho na Facebooku. "Ak ste poctivý podnikateľ, nech aj milionár, nemáte dôvod skrývať svoje vlastníctvo po schránkových firmách. Nie je hanbou, ak biznis niekedy nevyjde a skončí trebárs aj konkurzom, ale je nehorázne nastaviť si firemnú štruktúru tak, že podfuky s obchodnými partnermi sa robia veľmi ľahko," napísali analytici.

Prvá slovenská tunelárska

Zaujímavosťou je, že od vzniku do roku 2001 sa volala firma Prvá slovenská tunelárska. Váhostav mrzia dlhy, preto zriadil stránku mrzinasto.sk. Váhostav sa radí medzi tri najvýznamnejšie stavebné spoločnosti v Slovenskej republike. Stavia najmä cesty, mosty, tunely, dopravnú infraštruktúru diaľnic a železné koridory. Zaoberá sa tiež na výstavbu priemyselných komplexov, priemyselné parky, ekologické a vodohospodárske stavby.

Živnostníkom vráti len 15 percent

Firma by mala v rámci reštrukturalizácie splatiť stavebným firmám a živnostníkom 15 % z dlžných peňazí. To predstavuje 15,7 milióna eur. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich záväzkov. Celkovo by tak mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu