Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Zúfalí živnostníci píšu Ficovi: Širokého Váhostav mal od začiatku plán nás oklamať!

Robert Fico Zobraziť galériu (5)
Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Prezídium Slovenského živnostenského zväzu (SŽZ) sa taktiež zaoberá problémami malých podnikateľov a živnostníkov, ktoré im spôsobila stavebná spoločnosť Váhostav. Uviedol to SŽZ v otvorenom liste - výzve, adresovanom vláde SR a Národnej rade (NR) SR.

"Spolu s ostatnými máme podozrenie, že od začiatku bol úmysel Váhostavu faktúry nezaplatiť, keď firma vysúťažila zákazky za 45 až 50 % rozpočtových nákladov na dielo. Jednoznačne kalkulovali, že ak nebude dosť financií na zaplatenie všetkých faktúr, tak využijú inštitút reštrukturalizácie. Veď iným firmám to vyšlo, tak prečo by to neurobili? Teda jasný úmysel," poznamenal okrem iného v otvorenom liste živnostenský zväz.

SŽZ podporuje mimoriadne zasadnutie parlamentu a zároveň vyzýva vládu a poslancov NR SR, aby rokovali so zreteľom na požiadavky malých podnikateľov a živnostníkov. "Navrhujeme vyplatiť dlhy v prvom rade živnostníkom a malým firmám, a následne ostaným subjektom, ktoré prežijú záťaž problémov lepšie," navrhuje SŽZ. Slovenský živnostenský zväz navrhuje účinnosť zákona o konkurze a reštrukturalizácii pre oblasť stavebníctva zrušiť, pretože "tento nedokonalý zákon je opakovane zneužívaný k podvodnému konaniu". "Reštrukturalizácia má opodstatnenie len pri investíciách, napríklad do výrobných prevádzok na preklenutie začatia výroby, ale nie pre oblasť stavebníctva."

Robert Fico
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Zväz požaduje legislatívne upraviť trestnoprávnu zodpovednosť pre tých podnikateľov, ktorí vo výberových konaniach výrazne podhodnotia svoje odbytové ceny. "Takéto konanie je úmyselné a teda trestné. Objektívnym dôkazom pre tieto prípady sú existujúce a praxou overené cenníky stavebných prác, bežne používané v stavebníctve," zdôrazňuje sa ďalej v otvorenom liste.

Živnostenský zväz žiada tiež také úpravy v legislatíve, aby dlhy pri reštrukturalizácii nezanikali nikdy, len v krajnom prípade by sa ich splatnosť posunula do ďalších rokov. Tým by sa eliminovala motivácia firiem konať v neprospech svojich dodávateľov. "Požadujeme zastaviť obchádzanie zákona o splatnosti faktúr tým, že vo verejnom obstarávaní je požiadavka na zaplatenie faktúry až po dokončení diela, teda nie zákonných 60 dní, ale napríklad aj 2 roky a viac. Zabezpečovanie financií pre výstavbu má zaistiť investor, stavebná firma má dostať zaplatené vykonané práce, napríklad do 14 dní. S takými požiadavkami prichádzajú aj štátne inštitúcie, ktoré by mali byť vzorom v dodržiavaní zákonov," dodal SŽZ.

Zúfalí živnostníci píšu Ficovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: http://www.scribd.com/)

Zúfalí živnostníci píšu Ficovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: http://www.scribd.com/)

Zúfalí živnostníci píšu Ficovi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: http://www.scribd.com/)

Váhostav-SK podľa jeho šéfa Moravčíka nevie splatiť viac dlhov, než navrhol

Splatenie takmer 44 miliónov eur zo svojich dlhov, to je podľa generálneho riaditeľa stavebnej spoločnosti Váhostav-SK Mariána Moravčíka maximum, ktoré firma dokáže v priebehu piatich rokov zvládnuť. Má preto obavu zo stredajšieho (15. 4.) mimoriadneho zasadnutia parlamentu, na ktorom sa môžu prijať opatrenia, ktoré retrospektívne zasiahnu aj aktuálnu reštrukturalizáciu Váhostavu-SK. Mohli by navýšiť uspokojenie veriteľov, ktoré spoločnosť nedokáže zaplatiť.

"Pod to sa ja nikdy nepodpíšem, lebo by som klamal sám seba aj všetkých ostatných a znamenalo by to konkurz," vyhlásil Moravčík na dnešnej tlačovej konferencii v Bratislave. To by následne podľa neho ohrozilo 1500 zamestnancov stavebnej spoločnosti.  Podľa Moravčíka nebude jednoduchý už reštrukturalizačný plán, ktorý firma navrhla. A teda, že v priebehu piatich rokov splatí firmám a živnostníkom 15 % z dlžných peňazí. To predstavuje 15,7 milióna eur. Zabezpečení veritelia, ktorými sú predovšetkým banky, by mali dostať 100 % svojich záväzkov. Celkovo by tak mal Váhostav-SK v rámci reštrukturalizácie splatiť 32,3 % zo svojich dlhov, čo predstavuje 43,9 milióna eur. Všetky dlhy spoločnosti sú pritom vo výške viac ako 136 miliónov eur.

"Táto firma vyrobila za posledné tri roky stratu takmer 30 miliónov," argumentoval Moravčík. Naplnenie reštrukturalizačného plánu tak podľa neho znamená úplne otočenie hospodárenia spoločnosti a dosahovanie zisku. Napríklad zákazka na Bratislavskom hrade prinesie firme podľa jej šéfa nulový zisk. Ak by sa našla spoločnosť, ktorá by v prácach chcela pokračovať, Váhostav-SK jej ich podľa Moravčíka rád odovzdá.

Myslí si pritom, že urobil maximum pre to, aby spoločnosť prežila. Pokiaľ ale bude mať pocit, že to nemá pre koho robiť, tak podľa vlastných slov požiada o skončenie pracovného pomeru. "Nastúpili sme do vlaku, ktorý má nejaký cestovný poriadok, a ten sa ide za jazdy meniť. Ja hovorím, pokojne môžete, veď ste tu na to, ale v tom prípade ja vystupujem," opísal.

Desiatky zamestnancov spoločnosti Váhostav-SK sa dnes zišli pred budovou Národnej rady (NR) SR a do podateľne parlamentu odovzdali otvorený list adresovaný poslancom. V ňom na nich apelujú, aby prijali na stredajšej mimoriadnej schôdzi NR SR uvážlivé kroky, ktoré umožnia zamestnancom spoločnosti naďalej pracovať. "Našou prácou poctivo živíme rodiny a obávame sa, že nevhodnými krokmi môžeme prísť o pracovné miesta," uviedli v liste.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu