Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Výsmech Počiatkovým počtom: Povinné VIDEO, za koľko Dáni postavia futuristický podmorský tunel!

Výstavba diaľnic (ilustračné foto) Zobraziť galériu (3)
Výstavba diaľnic (ilustračné foto) (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - V Dánsku to ide! Podmorský takmer 20 kilometrový tunel chcú postaviť za 7,4 miliardy eur. Na Slovensku chce ministerstvo dopravy stavať oveľa jednoduchšiu stavbu obchvatu Bratislavy za takmer 4,5 miliardy eur.

Tender na výber koncesionára na projektovanie, výstavbu, financovanie, prevádzku a údržbu úsekov D4 a R7 bol v domácom Vestníku verejného obstarávania zverejnený koncom januára. Predpokladaná cena koncesie na tridsať rokov je 4,530 miliardy eur. Súčasťou projektu PPP budú úseky D4 Bratislava, Jarovce – Ivanka, sever – Rača a R7 Bratislava, Prievoz – Ketelec – Dunajská Lužná – Holice v celkovej dĺžke 59,1 kilometra.

Takto by mal vyzerať obchvat Bratislavy
Zobraziť galériu (3)
Takto by mal vyzerať obchvat Bratislavy  (Zdroj: obchvatbratislavy.sk)

Výstavba D4 a R7 by sa v závislosti od priebehu tendra mala začať v roku 2016 a trvať štyri roky. Odhadované stavebné náklady podľa štátnej expertízy sú 1,325 mld. eur. Na základe súčasných podmienok a expertíznej ceny štát by budúcemu koncesionárovi splácal za dostupnosť D4 a R7 ročne predbežne 135 mil. až 151 mil. eur. Za tridsať rokov by tak mal zaplatiť spolu zhruba 4 miliardy až 4,5 miliardy eur.

Grafika obchvatu Bratislavy
Zobraziť galériu (3)
Grafika obchvatu Bratislavy  (Zdroj: obchvatbratislavy.sk)

V Dánsku to ide lacnejšie

Dánsky parlament schválil výstavbu takmer 20 kilometrového cestného a železničného tunelu za 7,4 miliardy eur. Tunel povedie od dánskeho ostrova Lolland k nemeckému ostrovu Fehmarn. Podporila ho aj Angela Merkelová. Náklady ponesie Dánsko, Nemecko však musí na svojom území pripraviť dopravné napojenie a železničné siete. Tunel by mal byť hotový do roku 2021 a výrazne zrýchli cestu medzi Kodaňou a Hamburgom.

Takto by sa mal stavať dánsky tunel

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu