Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Prekrásne nebeské divadlo nad Košicami: Pozrite sa, ako mieril k Zemi meteor!

Nebeské divadlo pri Košiciach
Nebeské divadlo pri Košiciach (Zdroj: Foto: youtube)

KOŠICE - Nádherný nebeský úkaz sa naskytol niektorým obyvateľom východného Slovenska. Na Veľkonočný pondelok zbadali na oblohe žiarivý záblesk. Do atmosféry prenikol jasný meteor.

Vaše tipy

"Išiel som autom a odrazu som na oblohe uvidel niečo úžasné," opísal zážitok náš čitateľ Peter. Na oblohe zbadal v pondelok večer približne o pol siedmej padať meteorit. Myslel si, že úlomky mieria na košické letisko. 

Ako sa vyjadrili astronómovia, išlo o jasný meteor v atmosfére, ktorý nazývajú bolid. "Svetelný efekt je spôsobený trením o molekuly vzduchu. Tá čiara vzniká jednak odlupovaním častí meteoru, ale sú to tiež nabudené molekuly vzduchu," vysvetlil jav astronóm Ján Svoreň pre Tv Markíza.

Prekrásny záblesk na oblohe mohli pozorovať obyvatelia v Košiciach, Moldave nad Bodvou, či Michalovciach. Objek mohli vidieť aj v Maďarsku.

Pozrite si video nebeského úkazu.

Pred piatimi rokmi dopadli neďaleko Košíc úlomky meteoritu. Pred tým, než vstúpilo do atmosféry vážilo vesmírne teleso niekoľko ton. Na zem dopadlo 64 častí, ktoré vážili v rozmedzí pol gramu až  2,19 kilogramu. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu