Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Zomrel ďalší známy spisovateľ: Kornel Földvári (†83) už nie je medzi nami

Kornel Földvári Zobraziť galériu (3)
Kornel Földvári (Zdroj: SITA, TASR)

BRATISLAVA – Vo veku 83 rokov zomrel dnes v bratislavskej nemocnici v skorých ranných hodinách spisovateľ, publicista, ctiteľ humoru a westernov Kornel Földvári. Potvrdil to TASR vydavateľ Koloman Kertész Bagala.

 Kornel Földvári sa narodil 13. februára 1932 v Trenčíne. Pochádza z hodinárskej a zlatníckej rodiny, to poznačilo jeho ďalšiu kariéru. Na tri roky narukoval k čiernym barónom v pomocných technických práporoch (PTP), ktoré boli v rokoch 1950-1954 určené pre nespoľahlivých občanov. Využívali ich na ťažké a nebezpečné práce. Po vyhadzove z vysokej školy tak prežil mladé roky na šachtách baní v českom Kladne a neskôr vo fabrike Prema Stará Turá. Odmäk po stalinskom období mu umožnil byť 13 rokov redaktorom Kultúrneho života a súbežne Mladej tvorby.

Po prelomovom roku 1968 sa uchytil vďaka protagonistom Divadla na Korze v Bratislave ako jeho riaditeľ. Miesto musel po 18 mesiacoch opustiť rovnako ako Milan Lasica a Július Satinský i mnohí ďalší jeho členovia. Roky normalizácie prečkal bez možnosti prekladať a publikovať, zamestnaný bol napríklad aj ako obchodný referent.

Slovenskej čitateľskej verejnosti sa Földvári predstavoval dlhé roky svojou záľubou komentovať detektívky i humoristické romány či poviedky od Breta Harta cez Karla Maya až po Agathu Christie a Raymonda Chandlera. Jeho doslovy nájdeme aj pri vydaniach Marka Twaina, Michaila Zoščenka, Karla Čapka a Lasicu so Satinským.

Po roku 1989 vstúpil Földvári do vysokej politiky, v rokoch 1990-1992 bol prvým námestníkom ministra kultúry. Potom sa venoval už iba písaniu, krstu nových kníh a doslovom k umeleckým prejavom súčasníkov. Svoj knižný debut Netypické príbehy, ocenený na festivale Jaroslava Haška v českej Lipnici v roku 1963, skryl pod pseudonymom Miroslav Kostka. Po súbore humoresiek opäť pod pseudonymom vydal malú monografiu o grafikovi Dušanovi Polakovičovi.

Pod vlastným menom debutoval Kornel Földvári v roku 1999 knihou O stručnosti, zloženou z jeho publicistických a literárnokritických príspevkov. Až v roku 2003 vydal svoj dlho odkladaný rukopis Príbehy z naftalínu s podtitulom Humoresky 1963-1977. Ako milovník divadla stál pri zrode festivalu České divadlo, ktorý sa každoročne uskutočňuje v bratislavskom Štúdiu L+S. Je autorom histórie Divadla na Korze s titulom Svet pre dvoch a podtitulom O Lasicovi a Satinskom, ktorá vyšla v roku 2004. S Julom Satinským bol spoluautorom knihy Polstoročie s Bratislavou. Malý prierez dejinami slovenskej karikatúry zachytáva jeho Päťadvadsať vydaných v roku 2005.

V roku 2006 vyšla jeho kniha - výber publikovaných článkov, esejí, rôznych predslovov, rozhovorov z periodík, zborníkov, kníh, katalógov výstav a portrétov zahraničných i domácich karikaturistov s množstvom karikatúr - O karikatúre. Je autorom state v kolektívnom diele Dejiny slovenskej drámy 20. storočia, ktoré vyšlo v roku 2012. V decembri 2014 bola prezentovaná kniha Kornel Földvári, publikáciu vydal v novej edícii Rozhovory Divadelný ústav. Kniha necháva čitateľa nahliadnuť do života osobnosti slovenskej literatúry a kultúry, publicistu, prozaika, výtvarného a literárneho kritika, divadelníka, prekladateľa a tiež večného optimistu Kornela Földváriho.

Kornel Földvári bol držiteľom Ceny Dominika Tatarku za rok 2006.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu