Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

VIDEO Najotvorenejší rozhovor od vypuknutia kauzy s úplatkami: Podporujem, aby sa to stalo bežným!

Ľudia svoje nešťastie vyliali na mňa, tvrdí lekár Zobraziť galériu (3)
Ľudia svoje nešťastie vyliali na mňa, tvrdí lekár (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Pod úplatky sa nepodpisuje, ale finančné dary prijíma so samozrejmosťou. Napriek tomu, že jeho výroky v televízii verejnosť pobúrili, nič neľutuje, pretože sa podľa neho otvorila veľká problematická téma. A v rozhovore pre Topky zašiel ešte ďalej. Bez váhania by od nás prijal 50 000 eur!

Do ambulancie doktora Petra Liptáka sme prišli bez ohlásenia, ale po chvíli čakania nás prijal v ordinačnom čase. Napriek mediálnej búrke mal plnú ambulanciu a pacientov ošetroval ako zvyčajne. Zdá sa, že za svojím lekárom si mnohí z nich stoja. „Mám ho rada, je úprimný,“ povedala nám jedna z pacientiek, ktorá je s jeho liečbou spokojná a mediálne strely nezasiahli jej mienku o všeobecnom lekárovi.

Trestné oznámenie od politikov, podozrenie z korupcie zo strany prokuratúry, policajné vyšetrovanie a tony mailov, ktoré odsudzujú jeho praktiky. Po tom, ako známy všeobecný lekár v rozhovore pre TV Markíza priznal, že prijíma od pacientov dary, Odborná Slovenská spoločnosť všeobecného praktického lekárstva (SSVPL), v ktorej je riaditeľom sekretariátu, sa od neho dištancovala a jeho konanie lekári odsúdili ako nemorálne, nezákonné a neetické.

Peter Lipták
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Čo na to lekár?

„Ja myslím, že to boli dobré výroky, nie?“ zažartoval Peter Lipták na adresu kontroverzných odpovedí v TV Markíza „Ide o to, že tie výroky, ktoré zazneli na Markíze, neboli moje výroky. Ja som tam fungoval iba ako médium. Niečo som povedal, ale povyberali slová, z ktorých urobili iný text a dali im iný význam,“ uviedol veci na pravú mieru lekár, ktorý tvrdí, že rozhovor bol zhotovený na základe vopred pripraveného scenára.

Podľa Liptáka je v poriadku, ak lekár vo svojej ambulancii prijme dar. „Či to je bežné, to neviem. Ale ja podporujem, aby sa to stalo bežným. V tejto situácii, keď je nedofinancované zdravotníctvo a je zablokované poskytovanie zdravotnej starostlivosti,“ vysvetlil. Dary sú podľa neho niečo úplne normálne, pretože nie sú viazané na nejakú službu alebo očakávanie. „To sú dary na dofinancovanie prevádzky ambulancie,“ hovorí lekár a dodáva, že keď dostane od pacienta dar, tak bude prostredníctvom neho liečený niekto iný. „Napríklad tu máme prístroje, ktoré potrebujú na prevádzku určitý finančný objem a keďže poisťovňa to nehradí, niekde sa musí na to vziať, aby to fungovalo. To je ako krvný obeh, peniaze sú krvný obeh.“ Dary musia byť nezištné, zhodneme sa s doktorom Liptákom. Ak by dostával dary za nejakým účelom a nie ne prevádzku ambulancie, bol by to úplatok, komentoval.

VIDEO Najotvorenejší rozhovor od
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Následky výrokov neľutuje

„Ja to nijako neľutujem, ja to vítam, lebo vidím, že sa rozprúdila diskusia o dôležitej téme. Myslím si, že v konečnom dôsledku k nej prispelo aj to zostrihanie. Lebo ja som to nepovedal, nevedel by som to tak povedať, ako to zostrihali. Najhoršia bola koncovka,“ zhodnotil Peter Lipták, keď v rozhovore zdôraznili jeho poslednú odpoveď: „Kto na to nemá, má smolu.“ Podľa Liptáka sa však s redaktorkou zhovárali o tom, že v našom systéme zdravotníctva každý rok zmiznú dve miliardy eur za neefektívne nákupy a človek má jednoducho smolu, keď príde do nemocnice a nemôže dostať  starostlivosť, na ktorú má nárok, hoci si platí odvody.

rozhovor Liptak 1. cast

Bonboniéra mu nepomôže

„Ja som všeobecný lekár a my staviame na tom, že sme v komunite, že máme dlhoročný vzťah,“ vysvetľuje ďalej Peter Lipták. Napríklad včera, ako nám ukázal, dostal knižný dar od Ladislava Szalaya, ktorý býval šéfredaktorom Roháča. Treba opraviť definíciu daru, myslí si Lipták, pretože dary, ktoré prijíma, nie sú určené na obohacovanie sa. „Samozrejme, som pripravený prijať peňažný dar, uprednostňujem peňažné dary, lebo tie sa dajú použiť na prevádzku. Ja nepotrebujem bonboniéru,“ hovorí a upresňuje, že aj tú mu občas ľudia donesú, ale dáva ich potom jednému pacientovi, ktorý ich má rád. „Peňažné dary som pripravený prijímať v akejkoľvek výške,“ uvádza s tým, že v praxi však ide väčšinou o nižšie sumy, lebo každé euro na prevádzku ambulancie je dobré. Avšak, ak mu niekto nič nedaruje, nebude to registrovať a nič sa nestane.

Dary prijímajú lekári od roku 2001

„V roku 2001 sa odohrala veľká akcia lekárov, lebo vtedy boli tiež problémy s dofinancovaním, menili sa systémy platieb a vrelo to,“ hovorí Lipták o období, keď sa lekári hromadne stretávali, diskutovali a jednotne si na dvere dali tabuľky, že žiadajú pacientov o dofinancovanie prevádzok. „A vtedy nás pacienti podržali, dofinancovávali nás a v tých ľuďoch to ostalo,“ tvrdí Lipták a dodáva, že krízu zvládli pomocou pacientov, ktorí im prispievali menšie sumy ešte v slovenských korunách. Ako príklad zo zahraničia Lipták uviedol aj partnerské modely medzi lekárom a jeho pacientmi. V partnerských systémoch sa vytvorí komunita, ktorá má spoločné financovanie zdravotnej starostlivosti.

rozhovor Liptak 2. cast

Útoky vníma nepríjemne

„Sú to dosť nevyberané útoky a je to veľmi nepríjemná situácia. Moja manželka je citlivá, dotýka sa jej to, ale vyjadruje mi podporu,“ priznáva lekár, ktorého od pondelka ľudia bombardujú negatívnymi mailmi. „Asi bolo niekomu ublížené, možno nebolo postarané o jeho rodinu alebo musel platiť nejaké úplatky. Títo všetci ľudia ako keby to zosobnili a ten svoj žiaľ a nešťastie vyliali na mňa. Možno im to uľavilo. Môj postoj je taký, že áno, som veľmi rád, že sa to takto otvorilo, aj s takým množstvom vyvaleného hnisu a verím, že to bude dobré a bude sa to riešiť,“ myslí si Peter Lipták, ktorý tiež dáva finančné dary, ale viac-menej svojim priateľom a rodine.

Keď sme sa na záver lekára spýtali, či by od nás prijal dar vo výške 50 000 eur, bez ostychu odpovedal: „Samozrejme. A veľmi rád, lebo sa mi tie peniaze hodia. Vedel by som, čo s nimi.“ Poisťovne totiž podľa neho neplatia toľko, koľko by mali, ale „to je predovšetkým problém politikov. Poisťovne sú iba vykonávateľmi politickej vôle.“ Ľudia platia, ale peniaze sa strácajú. 

rozhovor Liptak 3. cast

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu