Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Lekár Lipták podal trestné oznámenie: Je to zvrátený systém, obvinil ministrov!

Peter Lipták
Peter Lipták (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Bratislavský všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý sa dostal do povedomia verejnosti vyjadreniami o prijímaní darov, podal v stredu (18. 2.) trestné oznámenie pre všeobecné ohrozenie na neznámeho páchateľa. Za to majú byť zodpovední všetci doterajší ministri zdravotníctva. Spolu s poslancami parlamentu sa mali vraj podieľať na ohrození života a zdravia pacientov umožnením biznisu s liekmi na Slovensku.

"Vnímam to ako ohrozenie života a zdravia svojich chronických pacientov. Život chronického pacienta je veľmi krehký, pokiaľ nezoženie svoje lieky, môže zomrieť," povedal Lipták. Trestné oznámenie podal v stredu 18. februára na Generálnu prokuratúru. 

V trestnom oznámení Lipták postupne rok za rokom opisuje, ako malo dôjsť k ovládnutiu slovenských lekární a obchodu s liekmi. Spomína napríklad znižovanie DPH na lieky, zavedenie referencovania cien liekov či liekovú reformu bývalej vlády. Súčasná situácia, keď sa viaceré lieky pre nízke ceny vyvážajú do zahraničia a chýbajú tak pre slovenských pacientov, je podľa neho už len výsledkom dopredu pripravených krokov. "Celý systém je zvrátený," píše v oznámení.

Vyšetrovateľom odporúča, aby si posvietili na vzťahy poslancov s lobistami finančných skupín. Zákonodarcom zároveň Lipták odkázal, že kým oni podávajú trestné oznámenie na neho pre vyjadrenia o daroch, on ho podáva na mafiu.

"Ministerstvo zdravotníctva SR na tieto aktivity pána Liptáka nebude reagovať," odkázala hovorkyňa rezortu Martina Šoltésová. Liptákove kroky nekomentuje ani Slovenská lekárnická komora, ktorá na problematiku reexportu viackrát upozorňovala. Lipták s touto aktivitou podľa docenta trestného práva a lekára Petra Kováča neuspeje. "Trestné oznámenie doktora Liptáka bude s pravdepodobnosťou hraničiacou s absolútnou istotou odmietnuté. Konanie je v súlade so zákonom, nemôže byť trestné," povedal.

Exminister zdravotníctva a súčasný šéf parlamentného výboru Richard Raši (Smer-SD) berie Liptákov krok ako skratové konanie. Poukázal, že referencovanie cien liekov zavedené za jeho pôsobenia znamenalo zastavenie rapídneho rastu nákladov na lieky. "Žiaden reexport vtedy nebol a všetky lieky boli dostupné," skonštatoval. Pokiaľ bude Lipták v takýchto aktivitách pokračovať, avizoval, že podá trestné oznámenie za ohováranie.

Za výstrel mimo označil lekárove konanie ďalší exminister a poslanec Ivan Uhliarik (KDH). "Uvidíme, čo povie Generálna prokuratúra," reagoval s tým, že bližšie Liptákovu aktivitu komentovať nechce. Pripomenul však, že počas jeho pôsobenia na ministerstve sa ceny liekov nastavili na druhú najnižšiu v EÚ, ako aj to, že sa za posledné mesiace dvakrát pokúsil presadiť legislatívu reagujúcu na problematiku vývozu liekov.

Vývoz liekov sa na Slovensku od roku 2013 monitoruje, odvtedy sa za hranice vyviezli stovky tisíc balení liekov. Distribútori majú povinnosť oznámiť Štátnemu ústavu pre kontrolu liečiv zámer vyviezť liek. Ten vývoz nepovolí, ak je liek v SR nedostatkový a jeho vývozom by sa ohrozila dostupnosť a poskytovanie zdravotnej starostlivosti. Slovenskú legislatívu v súčasnosti preveruje Európska komisia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu