Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Lipták otvorene o úplatkoch: Naďalej budem prijímať dary od svojich pacientov!

Peter Lipták
Peter Lipták (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Všeobecný lekár Peter Lipták, ktorý prijíma podľa medializovaných informácií od svojich pacientov dary, je pripravený ich prijímať aj naďalej. Ako ďalej povedal v diskusnej relácii V politike na TA3, dary sa prijímajú na základe občianskeho zákonníka, pričom on má so svojimi pacientmi v tomto prípade ústne zmluvy.

Liptáka momentálne vyšetruje polícia, už aj vypovedal. "Dary mi ľudia dávajú dobrovoľne. Ak niekto za tým vidí nejaký účel, vtedy to je úplatok. No je občianskym právom každého človeka dať niekomu dar, nevidím v tom žiadnu trestnú činnosť," povedal v relácii. Ako pokračoval, počas svojej 30-ročnej praxe nezobral úplatok od nikoho. "Vzťah medzi lekárom a pacientom je úzky a neexistuje žiadny špekulatívny proces, že by som chcel za niečo peniaze, pretože by sa medzi nami zničila akákoľvek dôvera," vysvetlil.

Minister zdravotníctva Viliam Čislák zaujal k jeho vyjadreniam ešte z minulého týždňa negatívny postoj. Podľa neho je neprijateľné, aby sa lekár takto vyjadroval. "Poskytovanie zdravotnej starostlivosti nesmie byť podmienené úplatkom," povedal v relácii V politike. S postojom súčasného šéfa rezortu súhlasí i bývalý minister Ivan Uhliarik (KDH). Podľa neho je vrcholom neľudského princípu to, čo Lipták povedal, že keď niekto nemá peniaze, má smolu. "Princíp solidarity je o tom, že k pacientom by sa malo pristupovať rovnako," uviedol na TA3 s tým, že ak niekto nemá peniaze a má smolu, tak nebude vyšetrený?

"A toto potom nie je podmieňovanie zdravotnej starostlivosti?" Ako na oboch nadviazal riaditeľ Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou (DFNsP) Bratislava Ladislav Kužela, dar je dar, no lekár nemôže vyžadovať niečo, za čo ten dar chce. "Sú subjekty, ktoré našej nemocnici radi pomáhajú, no ten dar nie je ničím podmieňovaný, každý vie, prečo to robí," vysvetlil. Nemocnica v tomto prípade funguje na základe darovacích zmlúv, pričom všetci jasne vedia, čo sa z tých peňazí kúpi, čomu sa pomôže. "No dary za zdravotnú starostlivosť sú neprípustné," doplnil. 

Časť relácie V politike sa venovala i daňovej prognóze na Slovensku. Ako povedal minister financií Peter Kažimír, nechce oznamovať nebo na zemi, no darí sa nám aj napriek tomu, čo sa deje v zahraničí. "Ekonomické podnety sa u nás zlepšujú, čo je vidieť na raste počtu pracovných miest, ale aj na nálade ľudí, ktorí viac míňajú, pretože veria, že si to môžu dovoliť," povedal v TA3. Z nízkej inflácie, a teda stavu, ktorý je momentálnym javom v eurozóne, sa na prvý pohľad môžeme podľa jeho slov tešiť, pretože prináša impulzy. Pokles cien dáva ľuďom dobrú spotrebiteľskú náladu. "Ľudia ušetria v porovnaní s minulým rokom niekoľko stovák eur na bývaní, nákupoch či iných produktoch, čo je dôvodom, aby si kúpili viac tovarov," vysvetlil šéf rezortu s tým, že sa to môže zdať až neuveriteľné. 

Podľa Kažimíra si však treba uvedomiť, že napriek príjemným efektom nízkej inflácie to dlhodobo pôsobí škodlivo. "Ľudia, zamestnávatelia či zamestnanci si na klesanie cien zvyknú, impulz ochoty nakupovať vystrieda psychológia očakávaní, že bude zlacňovanie ešte častejšie, a tak svoje nákupy odložia," povedal v relácii V politike s tým ,že to pôsobí veľmi škodlivo pre fungovanie ekonomiky a hospodárstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu