Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Francúzsku leteckú dopravu ochromil štrajk, zrušili stovky letov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ – Zrušenie stoviek letov si dnes vynútil ohlásený štrajk francúzskych letových dispečerov, ktorí sa domáhajú zlepšenia pracovných podmienok. Informovala o tom televízia BBC.

Štrajk na dnes a na štvrtok vyhlásil najväčší odborový zväz združujúci francúzskych dispečerov SNCTA. Úrad pre civilné letectvo v tejto súvislosti požiadal aerolínie, aby počas dnešného dňa znížili počet letov do a z Francúzska o 40 percent.  Reštrikcie by sa mali najviac dotknúť letov na kratšie vzdialenosti. "Očakáva sa narušenie (leteckej dopravy) po celej krajine," uvádza sa vo vyhlásení DGAC. Úrad odporučil cestujúcim, aby sa o letoch vopred informovali u svojich leteckých spoločností. 

Nízkonákladové aerolínie Ryanair už preventívne pristúpili k zrušeniu viac ako 250 letov a zrejme odvolajú aj ďalšie. Vo vyhlásení sa ospravedlnili všetkým postihnutým pasažierom a štrajk dispečerov označili za neoprávnený, neférový a sebecký. Spoločnosť Air France plánuje z parížskeho letiska Charlesa de Gaulla vypraviť takmer všetky diaľkové lety a 60 percent letov na stredné vzdialenosti. Horšia situácia bude na druhom najväčšom parížskom letisku Orly, kde Air France nebude môcť odbaviť dve tretiny letov. 

Cestujúci zrušených kratších letov si môžu prebookovať letenky na neskorší termín.  Odborári namietajú predovšetkým proti zvýšeniu dôchodkového veku dispečerov z 57 na 59 rokov. V prípade, že tento týždeň s presadením svojich požiadaviek neuspejú, plánujú opäť štrajkovať 16.-18. apríla a 29. apríla-2. mája. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu