Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Škandalózne porušenie zákona: Školákom rozdávali letáky podporujúce referendum!

Zobraziť galériu (4)
(Zdroj: Tip čitateľa, kolarovice.eu)

KOLÁROVICE – Referendum o rodine zasahuje v posledných týždňoch celé Slovensko. Začali ste nám posielať výzvy, ktoré nachádzate v schránkach, pripichnuté na nástenkách v práci, a to všetko na báze dobrovoľníctva. Avšak, rozdávať letáky vyzývajúce na účasť v referende v škole, iba 11-ročným deťom, to je už podľa niektorých rodičov priveľa.

Istá znepokojená mamička s obce Kolárovice vzdialenej necelých 10 kilometrov od Bytče podala dokonca sťažnosť na Štátnu školskú inšpekciu. Tak, ako všetky podobné obce, aj táto má vlastnú základnú školu spojenú s materskou. A v nej nedávno deťom rozdali výzvy na účasť v referende, ktoré mali deti rozdať svojim rodičom doma.

„Som veľmi znepokojená tým, čo sa stalo môjmu synovi v základnej škole v obci Kolárovice, okres Bytča. Syn má len 11 rokov a na základnej škole, kam chodí, im spolu s polročnými vysvedčeniami odovzdávali tieto pro-referendové letáčiky. Škola má byť apolitická. Škola nemá právo naše deti politicky, ideologicky či nábožensky manipulovať,“ rozčuľuje sa mamička.

Škandalózne porušenie zákona: Školákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa, kolarovice.eu)

Najväčší problém však vidí ešte v niečom inom: „Považujem preto za absolútne neprípustné, aby bolo moje dieťa akokoľvek politicky ovplyvňované takými letákmi, ktorých problematiky nie je deťom ani len jasne vysvetlená a podnecuje v nich už v mladom veku nenávisť a intoleranciu! Dávam preto podnet na školskú inšpekciu. Domnievam sa, že toto nebola ojedinelá akcia a verím, že sa takýchto prípadov vyskytlo minimálne v blízkom okolí viac.“

Škandalózne porušenie zákona: Školákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa, kolarovice.eu)

Podľa školského zákona číslo 245/2008 však takéto jednanie nie je zrejme zakázané. Píše sa tam, že „v školách a v školských zariadeniach sa zakazuje činnosť politických strán a politických hnutí a ich propagácia“. Ďalej platí, že sa tam „nepovoľuje reklama, ktorá je v rozpore s princípmi a obsahom výchovy a vzdelávania alebo ďalšími negatívnymi činnosťami spojenými s výchovou a vzdelávaním, reklama a predaj výrobkov ohrozujúcich zdravie, psychický alebo morálny vývin detí a žiakov“.

Otázny je však najmä posledný bod paragrafu 151 tohto zákona: „V školách a v školských zariadeniach sa zakazuje poskytovanie alebo sprístupňovanie informácií alebo zneužívanie informačných prostriedkov, ktoré by mohlo viesť k narušeniu mravnosti.“ Pochybnosti prevládajú aj v súvislosti s otázkou, či v prípade Aliancie za rodinu ide o politicky aktívne združenie alebo nie. Každopádne referendum samotné určite politický charakter má.

Škandalózne porušenie zákona: Školákom
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Tip čitateľa, kolarovice.eu)

Opýtali sme sa na názor samotného riaditeľa školy v Kolároviciach, Stanislava Klima. Ten však tvrdí, že je všetko inak. „Tieto letáky sme im dali cez náboženskú výchovu. Všetci u nás v škole navštevujú náboženskú výchovu (okolo 190 žiakov, pozn. autora), okrem jedného deviataka, ktorý chodí na etiku. My sme sa do toho ako škola nechceli starať, nemáme záujem robiť propagandu. Ja som si to prečítal, je to všetko na dobrovoľnej báze, no povedal som, že nikomu inému ako deťom navštevujúcim náboženskú výchovu to dať nesmú.“

Pravdou je, že deti letáky skutočne dostali k polročnému vysvedčeniu, avšak teraz už sa nedá povedať, či išlo o zlyhanie vyučujúcich náboženstva, teda katechétov. Nie je ani jasné, či v škole, kde je taký vysoký záujem detí o výučbu náboženstva, prekážali tieto letáky viacerým. Na hodinách náboženstva bol deťom podľa riaditeľa Klimu význam referenda riadne vysvetlený.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu