Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Dnes bude úplné zatmenie mesiaca

SLOVENSKO - Dnešné úplné zatmenie Mesiaca bude trvať hodinu a 14 minút. Začne sa 16 minút pred polnocou a skončí 2 minúty pred jednou v noci. Zatmenie bude viditeľné voľným okom nad južným obzorom a pozorovateľné na celom Slovensku v rovnakom čase. Keď Mesiac vstúpi do tieňa Zeme, sfarbí sa do červena. To by však muselo byť jasno.

Zatmenie Mesiaca by mohlo byť tohto roku jediný raz viditeľné z nášho územia. Ale predpoveď počasia tomu nepraje. K červenému sfarbeniu pri zatmení dochádza následkom ohybu svetelných lúčov v zemskej atmosfére a tým, že sa v nej červené svetlo najmenej rozptyľuje. A presne tento jav nastane dnes večer nad južným obzorom. Maximálnu fázu zatmenia dosiahne Mesiac 21 minút po polnoci. V tom momente bude najďalej od okraja tieňa a najviac vnorený do tieňa Zeme.

Pri pozorovaní zatmenia na Slovensku bude rozdiel len v polohe. „V Košiciach bude poloha Mesiaca, vzhľadom na pozorovateľa, západnejšie než v Bratislave,“ povedal astronóm Marián Vidovenec z hvezdárne v Hurbanove. Pomocou ďalekohľadu sa počas zatmenia budú dať na Mesiaci pozorovať obrysy mesačných morí a niektoré zvlášť jasné krátery. Najbližšie úplné zatmenie Mesiaca uvidíme z nášho územia až 21. februára 2008 v skorých ranných hodinách. „Dnešné zatmenie bude na dosť dlhý čas najlepšie, keďže z nášho územia bude pozorovateľný celý jeho priebeh. Bude viditeľné čiastočne z každého kontinentu,“ dodal Vidovenec.

Počasie počas zatmenia:
„V západnej časti Slovenska bude polooblačno až oblačno, bez zrážok. Vo východnej časti by mala byť veľká oblačnosť, zamračené a dážď. Ustávanie zrážok by malo začať až nadránom,“ povedala Jana Čerbová, meteorologička.

Bližšie informácie o počasí >>
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu