Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Kiska vystúpil s prejavom k pádu komunizmu: November 89 nám pripomína, čo je to sloboda!

Andrej Kiska Zobraziť galériu (6)
Andrej Kiska (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Sedemnásty november '89 nám pripomína, akú moc a silu má sloboda, pravda, nádej, dôstojnosť, spravodlivosť, slušnosť. A akú majú tieto hodnoty moc a silu, ak sa ľudia za tieto hodnoty postavia, hoci nevedia, ako dopadnú dejiny. Pri príležitosti 25. výročia Nežnej revolúcie to dnes povedal prezident SR Andrej Kiska na spomienkovej slávnosti v historickej budove Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.

Deň boja za slobodu a demokraciu - 17. November, označil Kiska za "za úplne výnimočný sviatok v našom kalendári a v našich dejinách spomedzi všetkých sviatkov a dôležitých výročí". Zdôraznil, že za 25 rokov prešlo Slovensko neuveriteľnú cestu.

"Naši ľudia a naše Slovensko dosiahlo veci, ktoré by sme si pred 25-timi rokmi nevedeli predstaviť. Sme  súčasťou 500-miliónovej zjednotenej slobodnej Európy. Po prvýkrát v dejinách za ňu nesieme plnohodnotnú spoluzodpovednosť. Objavili sme, a potvrdili, naše schopnosti zaujať svet, aj sa v ňom presadiť," uviedol Kiska. Zároveň sa obrátil na Slovákov s prosbou a návrhom, aby sme 17. november zbavili toho, čo si nezaslúži.

 

Výročie si Kiska pripomína s prezidentmi Českej a Poľskej republiky Milošom Zemanom a Bronislawom Komorowskim, Maďarska Jánosom Áderom, Spolkovej republiky Nemecko Joachimom Gauckom a Ukrajiny Petrom Porošenkom, a tiež so študentmi, politikmi a v neposlednom rade s aktérmi Novembra '89.

Kiska vystúpil s prejavom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Kiska v príhovore nezabudol ani na Ukrajincov. Prezidenta Porošenka požiadal, aby pozdravil svoj ľud. Kiska Ukrajincom želá, aby si uchránili svoju slobodu, nezávislosť a právo rozhodovať o vlastnej ceste. Po tomto odkaze slovenský prezident zaštrngal kľúčmi, čím pripomenul štrngania kľúčmi na námestiach pred 25 rokmi počas Nežnej revolúcie.

Kiska vystúpil s prejavom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

"Spomeňme si na tento zvuk a pocit, aký sme pri ňom mali. Uchovajme si ho a odovzdávajme ho ďalej. Priniesol nám slobodu, priniesol nám nádej, ale aj spolupatričnosť a sebavedomie, že nič nie je dané, kým sa s tým sami nezmierime," vyzýva prezident Kiska. Zároveň sa pýta, či sa za 25 rokov naplnili ideály Novembra a či si ľudia želali spoločnosť v dnešnej podobe.

Kiska vystúpil s prejavom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

V historickej budove SND zneli okrem prezidentovho príhovoru slová z videí spred 25 rokov, pesničky Karla Kryla, spomienky na revolúciu. Zaspomínala si aj slovenská herečka Emília Vášáryová. Poznamenala, že po 25 rokoch zostávame ešte veľa dlžní ideálom Novembra. "Stále pretrvávajú návyky z totality, preto je dôležité, aby sa do politiky dostávali ľudia, ktorým záleží na budovaní právneho štátu a ktorí chcú veci verejné riešiť poctivo a odhodlane," vyhlásila.

Kiska vystúpil s prejavom
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: Facebook)

Po slávnosti odídu prezidenti zo SND na Námestie Eugena Suchoňa na spomienkový ceremoniál, ktorým si pripomenú Sviečkovú demonštráciu (25. marca 1988). Hlavy štátov tam symbolicky zapália sviečky a odoberú sa na slávnostnú večeru do Prezidentského paláca. Zúčastnia sa na nej aj aktéri Novembra '89.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu