Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Škandalózny biznis Paškovej bývalej firmy v zdravotníctve: Ďalší predražený milión!

Pavol Paška Zobraziť galériu (2)
Pavol Paška (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Škandál predražených nákupov pokračuje! Po tom, čo s firmou Medical Group uzavrela kontroverznú zmluvu piešťanská nemocnica, na povrch vyplávali nové skutočnosti. Tá istá firma, v ktorej predstavenstve bol v minulosti Pavol Paška, uzavrela ďalšie obchody so štátom. Firma si pekne privyrobila aj s inými nemocnicami na Slovensku!

Kauza enormne predraženého nákupu CT piešťanskej nemocnice za 1,6 milióna pokračuje. CT-čko mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil. Tá istá firma však rozbehla svoj biznis aj s ďalšími nemocnicami na Slovensku, informujú tvnoviny.sk

Iba pred mesiacom predala firma Medical Group mamograf Univerzitnej nemocnici v Martine za 2 milióny eur. Ďalšie zariadenie predala Fakultnej nemocnici v Trenčíne za 1,3 milióna eur. „Spoločnosť MEDICAL GROUP SK a.s. sa pravidelne zúčastňuje verejných obstarávaní v segmente zdravotníctva," napísala firma Televízii Markíza.

Zmluva firmy Medical s Univerzitnou nemocnicou v Martine
Zobraziť galériu (2)
Zmluva firmy Medical s Univerzitnou nemocnicou v Martine  (Zdroj: topky)

V Česku nakúpili podobný prístroj za 540 tisíc eur. V martinskej nemocnici sa im to podarilo za 1,8 milióna eur, čiže rozdiel vychádza na vyše milióna eur.

Firma Medical Group má za sebou hmlisté pozadie. Podľa obchodného registra sa ako akcionári firmy objavovali spoločnosti z Belize a Cypru. Kvôli pochybnému tendru piešťanskej nemocnice už padli hlavy dua smeráčiek Zvolenskej a Zmajkovičovej. Fico ich vyzval aby, odstúpili, čo následne aj vykonali. Opozícia teraz žiada aj hlavu predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v minulosti v kontroverznej firme pôsobil. Ten od celej kauzy dáva ruky preč.

"So spomínanou firmou nemám nič spoločné. Svoje podnikateľské aktivity som ako minoritný akcionár ukončil takmer pred trinástimi rokmi. Bolo to v roku 2002, ešte predtým, ako som sa vôbec stal poslancom NR SR. Stačí sa korektne pozrieť do obchodného registra.

Ak sa pozrieme na tváre interpretov dnešnej opozičnej tlačovej konferencie v kontexte s blížiacimi sa komunálnymi voľbami, je jasné, prečo sa uchyľujú k takýmto nehoráznym klamstvám a obvineniam," vyhlásil Paška. Predseda NR SR po právnej analýze zváži aj právne kroky.

Generálna prokuratúra už začala konať

"Na základe odvysielaného príspevku v TV Markíza 31. októbra vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn námestníkovi generálneho prokurátora pre trestný úsek Petrovi Šufliarskemu, aby orgány činné v trestnom konaní preskúmali okolnosti kúpy CT prístroja štatutárnym orgánom Nemocnice Alexandra Wintera v Piešťanoch. Za týmto účelom bude vydaný písomný pokyn krajskému prokurátorovi v Trnave a Generálna prokuratúra Slovenskej republiky bude vykonávať vo veci dohľadovú právomoc," uviedla dnes hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Rezort zdravotníctva by mal podľa posledných informácií viesť dočasne Ľubomír Vážny.

Opozícia chce preveriť ďalšie zákazky firmy

Poslanci chcú iniciovať poslanecký prieskum nielen v piešťanskej, ale aj martinskej a trenčianskej nemocnici, kde spoločnosť taktiež dodala techniku.

"Ide tu o plytvanie a tunelovanie verejných zdrojov v štátnom zdravotníctve nominantmi strany Smer. Robert Fico to veľmi dobre vie. Táto kauza sa dotýka najvyšších špičiek strany Smer, pani podpredsedníčky NR SR Zmajkovičovej, ktorá tak isto odchádza zo svojej pozície, dotýka sa priamo predsedu parlamentu, ktorý je blízky firme Medical Group," uviedol Novotný.

Ivan Uhliarik (KDH) hovorí o megatunelovaní a megaprovíziách. Požaduje od predsedu vlády, aby tender na CT prístroj zrušil a peniaze zostali v nemocnici. "Nie je možné, aby dravci z Košíc si túto miliónovú korisť rozdelili," skonštatoval Uhliarik.

Zároveň vyjadril podozrenie, že firma Medical Group SK by mohla byť druhá Star EÚ. Podľa neho nie je totiž vylúčené, že túto firmu odporučil niekto zo Smeru pre všetky nemocnice v správe ministerstva zdravotníctva. "Experiment Smeru s právničkou na čele ministerstva zdravotníctva naozaj nevyšiel," zhodnotil Uhliarik.

Tibor Bastrnák (Most-Híd) dodáva, že odchod Zvolenskej a Zmajkovičovej je len minimum, je potrebné prípad riadne prešetriť a zároveň na ďalšie podobné kauzy upozorňovať. "Tak to vyzerá, keď vládne jedna strana, tak to vyzerá, keď nie je žiadna vnútorná kontrola," dodal Bastrnák.

Skončila Zvolenská aj Zmajkovičová

Ministerka prijala výzvu premiéra Roberta Fica, aby odstúpila z kresla ministerky. Odvolala aj členov správnej rady piešťanskej nemocnice. Takisto Fico požiadal Renátu Zmajkovičovú, aby sa vzdala podpredsedníctva v Národnej rade. Tá následne tiež zložila funkciu. Zvolenskej sa stal osudným predražený tender v piešťanskej nemocnici.

"Nechcem, aby vznikali nejasnosti okolo výberu CT prístroja, preto som sa rozhodla podať podnet na Úrad pre verejné obstarávanie, ktorý ako jediný má možnosť preveriť zákonnosť postupu verejného obstarávania. Zároveň dávam podnet aj na Najvyšší kontrolný úrad. Neviem preto dnes povedať, či postup bol alebo nebol zvolený správne. Čo však povedať viem, že nominanti Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR v správnej rade Piešťanskej nemocnice ma riadne neinformovali o postupoch v tejto nemocnici," uviedla včera v stanovisku Zvolenská. Ako dodala, ku včerajšiemu dňu odvolala všetkých členov správnej rady, nominovaných za MZ SR.

Spolu s ňou skončila aj Zmajkovičová. Tá tvrdí, že ako predsedníčka dozornej rady nevstupuje do rozhodovacieho procesu nemocnice. „Mojím osobným záujmom je, aby sa všetky skutočnosti nestranne prešetrili, či všetky úkony a rozhodovacie procesy boli v súlade so zákonom. Preto som sa rozhodla odstúpiť z funkcie predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice,“ uviedla.

Funkcia podpredsedníčky NR SR nemá podľa nej žiadny súvis s funkciou predsedníčky dozornej rady piešťanskej nemocnice. „Možno neobvyklé na Slovensku, rozhodla som sa odstúpiť z funkcie podpredsedníčky NR SR, pretože moje pôsobenie v politike nie je o funkciách, ale o presadzovaní hodnôt,“ vyhlásila.

Kauza CT

Piešťanská nemocnica Alexandra Wintera chcela v roku 2012 kúpiť CT prístroj za vyše milióna eur, no k obchodu napokon nedošlo. Po tom, čo kontrolu nad nemocnicou prebrala vládna strana, vedenie tender z roku 2012 zrušilo a vyhlásilo novú súťaž na lepší a drahší prístroj. Ten mala dodať košická spoločnosť Medical Group SK za takmer 1,6 milióna eur, ktorú k Smeru-SD viaže meno predsedu parlamentu Pavla Pašku, ktorý v nej pôsobil.

Predsedníčkou dozornej rady sa podľa Sme stala Renáta Zmajkovičová, ktorá si do tohto orgánu zobrala aj svoju poslaneckú asistentku Adrianu Herdovú. Ministerstvo zdravotníctva do dozornej rady nemocnice nominovalo aj Michala Straku, známeho pod raperským menom Ego. Zvolenská denníku povedala, že nemocnica v Piešťanoch je nezisková organizácia a nákup nemusela odsúhlasiť. Chce si ho však preveriť. Na porovnanie CT v Havlíčkovom Brode stálo len 540 tisíc eur, čo by vyšlo trikrát drahšie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu