Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Do Bratislavy mieri mobilná aplikácia, ktorá zmení dopravu: Taxikári majú hlavy v smútku!

S Uberom môže byť taxikárom každý Zobraziť galériu (3)
S Uberom môže byť taxikárom každý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Do Bratislavy mieri mobilná taxiaplikácia, ktorá je v niektorých štátoch považovaná za kontroverznú. Uber pôsobí vo viac ako 40 krajinách sveta a 200 mestách a má vraj svoje nesporné výhody... naozaj?!

S novou mobilnou aplikáciu kalifornskej spoločnosti Uber budú môcť ponúkať odvoz za peniaze aj bežní súkromní vodiči v Bratislave. Stačí, ak sa zaregistrujú do Uber-siete a 20 % svojho zárobku budú odvádzať americkej spoločnosti.

O tom, že spoločnosť prichádza na Slovensko, reportoval ako prvý týždenník Trend. „Uber má ambíciu byť všade. V každom progresívne mysliacom meste, ktoré potrebuje bezpečnú, spoľahlivú a efektívnu dopravu. A Bratislava nie je výnimkou,“ uviedla pre Trend Harriet O'Halloran.

Spoločnosť totiž v septembri hľadala svojich zástupcov pre slovenský trh prostredníctvom pracovnej ponuky na sociálnej sieti LinkedIn.

Nová platforma bude prepájať všetkých zaregistrovaných vodičov s potencionálnymi klientmi prostredníctvom mobilného telefónu. Sumu za prepravu budú cestujúci poznať vopred a platba prebehne bezhotovostne. Nemôže sa teda stať, že by ste za odvoz zaplatili nepredvídateľne vysokú sumu alebo že by vás taxikár vybavil bez potvrdenia. Nastúpite a vystúpite na dohodnutom mieste bez toho, aby vás prekvapil účet...

S Uberom môže byť
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

Uber bude v Bratislave konkurovať slovenskému HopIN-u

Podobná mobilná platforma pre sharovanie jazdy už na Slovensku existuje a volá sa HopIN. Prostredníctvom aplikácie HopIN vidíte, kde sa vodiči reálne nachádzajú a v ústrety vám prichádza najbližšie vozidlo bez toho, aby ste museli udať smer vašej jazdy, alebo aby ste sa museli registrovať. S vodičom komunikujete cez Messenger v telefóne alebo mu zavoláte. Takisto môžete po jazde zhodnotiť svoju spokojnosť s vodičom a jazdou, dokonca si môžete vybrať pohlavie vodiča či typ vozidla. Orientačnú cenu za jazdu si viete vyrátať pomocou kalkulátora.

 V systéme máme zálohovanú každú uskutočnenú jazdu a vieme kedykoľvek povedať, koľko mal zákazník za jazdu zaplatiť v prípade, že má podozrenie na predraženie. Vďaka HopIN-u si vedia objednať taxík aj ľudia so sluchovým alebo rečovým postihnutím,“  vysvetlil Martin Baran zo spoločnosti HopIN. Hoci má HopIN výhody oproti klasickým taxislužbám, nájdu sa aj nespokojní klienti: „Túto službu som využila už niekoľkokrát a nie som s ňou príliš spokojná. Čakala som rovnako dlho ako na klasický taxík a navyše, zaplatila som o dosť viac,“ hovorí Natália z Bratislavy.Martin Winkler zo spoločnosti HopIN však ubezpečuje, že ich aplikáciu využili už tisíce spokojných zákazníkov: Mesačne máme viac úspešných jázd ako najväčšie taxislužby, a pritom nie sme na trhu ani rok.

 

Do Bratislavy mieri mobilná
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: YouTube)

Uber – výhody verzus nevýhody

Jedna z najspornejších výhod Uberu je skutočnosť, že vodiči nemusia mať taxikársku licenciu a ich vozidlá nemusia byť nijako viditeľne označené. V Belgicku však napríklad nesmú jazdiť vodiči bez platnej licencie a v Nemecku dostal Uber červenú práve kvôli zmienenej výhode bez licencie, za ktorú stál pred súdom. Žaloby voči americkému Uberu sa vyskytli aj v samotných USA či v Británii zo strany taxikárov alebo taxislužieb, ktoré Uber obviňujú z toho, že likvidujú licencované taxislužby.

Uber už jazdí aj v Prahe, kam prišiel s najluxusnejšou verziou svojej služby – Uber Black. Šoféri vozia klientov v nadštandardných limuzínach s vylepšeným servisom. Podmienkou je, že vozidlá Uberu musia mať uzavreté komerčné poistenie zodpovednosti za škodu.

„Uber je veľká spoločnosť s väčšími skúsenosťami ako máme teraz my. No myslíme si, že trh v Bratislave máme dostatočne pokrytý a preraziť na našom trhu budú mať ťažké,“ myslí si  Martin Baran zo spoločnosti HopIN na margo prichádzajúcej konkurenciu. Napriek tomu však spoločnosť HopIN verí, že sú o veľký krok vpred pred Uberom. „V HopIN-e jazdia iba vodiči s platným povolením na výkon taxislužby. Tým pádom nie je riziko, že by vodič bol alebo je trestne stíhaný,“ pokračuje Baran. V HopIN-e totiž nezadávate informácie o vašej platobnej karte, ako je to pri Ubere a každé vozidlo má taxameter.

Uber




 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu