Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mzdy a zamestnanosť na Slovensku rastú: Ktorý sektor je na tom najlepšie?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

BRATISLAVA – Ekonomický rast Slovenska sa podpisuje aj pod rast pracovných miest. Pokles nezamestnanosti na Slovensku by tak mal pokračovať aj v nasledujúcich mesiacoch.

Okrem pribúdania pracovných miest pritom začali na Slovensku rásť aj mzdy. Vo svojej najnovšej analýze to konštatujú analytici Slovenskej sporiteľne. V 1. polroku tohto roka dosiahla slovenská ekonomika rast na úrovni 2,5 % medziročne. Oproti predchádzajúcim dvom rokom tak podľa analytikov zaznamenala zrýchlenie. V roku 2012 totiž rástla tempom na úrovni 1,8 % a vlani 0,9-% tempom. "Pozitívnym faktom je, že na rozdiel od predchádzajúcich rokov, kedy dominoval export, boli hlavnými ťahúňmi rastu spotreba domácností a investície," uviedli bankoví analytici s tým, že tento vývoj dáva nádej na lepšiu udržateľnosť rastu slovenskej ekonomiky hlavne v situácii, kedy je budúci vývoj u exportných partnerov neistý. "V najbližších rokoch očakávame stabilný rast HDP Slovenska, neočakávame však návrat k tempám pozorovaným v predkrízovom období," konštatujú analytici sporiteľne.

Zároveň odhadujú, že celkovo za rok 2014 by mal rast reálneho HDP dosiahnuť úroveň 2,2 %. Za negatívne riziká pre tento odhad považujú spomalenie nemeckej ekonomiky, ako aj geopolitické napätie v Európe. "Nezanedbateľný vplyv na slovenskú ekonomiku by malo aj prípadné dlhšie trvajúce obmedzenie dodávok plynu z Ruska," uviedli v komentári. Rast HDP podporuje aj tvorbu nových pracovných mieste. "Rast zamestnanosti sa zrýchlil najmä v 2. štvrťroku 2014. V sektorovom členení, za júl 2014 rástla zamestnanosť najviac v sektore informácií a komunikácie, a to až o 12 % medziročne. Vysoký rast zaznamenal aj sektor reštaurácií a pohostinstiev, či sektor veľkoobchodu. Naopak, dlhodobo klesá zamestnanosť v stavebníctve aj v sektore dopravy a skladovania," skonštatovali analytici.

Zvýšil sa aj rast reálnej mzdy, a to zo 4,2 % medziročne v prvom kvartáli 2014 na 4,9 % v druhom kvartáli tohto roka. "Zrýchlenie sme pozorovali v súkromnom aj vo verejnom sektore. Celkovo v tomto roku očakávame rast reálnych miezd o 3,4 %, a následne o 1,7 %, respektíve 1,5 % v rokoch 2015 a 2016. Lepší vývoj na trhu práce pomáha aj napĺňať príjmy štátneho rozpočtu," dodali analytici.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu