Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľký úspech košickej zoo: Týchto predátorov nemá hocikto!

Krokodíly v košickej zoo Zobraziť galériu (5)
Krokodíly v košickej zoo (Zdroj: mik)

KOŠICE – Prvé na Slovensku! V košickej zoo sa minulý týždeň vyliahli tri malé krokodíly čelnaté. Vajcia boli v inkubátore 85 dní.

ZOO Košice chová krokodíly čelnaté od roku 2008. Vtedy sme získali zo ZOO Jihlava dve mláďatá, ktoré sa vyliahli 16. októbra 2007. V súčasnosti tvoria náš chovný pár. Donedávna  boli oba jedince umiestnené v Miniviváriu. Tam samec narástol do dĺžky 142 cm a samica 120 cm. Preto sme hľadali nový chovný priestor. Do nového chovného zariadenia, ktoré sa nachádza naľavo hneď za vstupom do ZOO, sme ich premiestnili 12 augusta t. r.  Prvé pokusy o rozmnoženie  sme zaznamenali v júli minulého roku. Samica zniesla štyri vajíčka, ktoré ale neboli oplodnené,“ hovorí riaditeľ zoo Erich Kočner.

Krokodíly v košickej zoo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mik)

Na celom svete chová krokodíly čelnaté 86 inštitúcií, v ktorých žije 212 jedincov. Prevažná väčšina organizácií chovajúcich tento druh sa nachádza v Európe. Za posledných 12 mesiacov sa krokodíly čelnaté rozmnožili len v štyroch záhradách na svete - vo Philadelphii, Szegede, Bristole a Košiciach.

Krokodíl čelnatý je najmenším žijúcim druhom krokodíla na svete. Dospelé jedince merajú 1,5 -  1,7 m. Vyskytuje sa v pralesoch Západnej a západu Strednej Afriky. Živí sa veľkými bezstavovcami, prevažne kôrovcami a mäkkýšami. Menšiu časť potravy tvoria ryby, plazy a drobné cicavce. Mláďatá pohlavne dospievajú vo veku  5 – 6 rokov. Samice kladú do hniezda najčastejšie okolo 10 vajec. Hniezdo zhotovené z rozpadajúcej sa vegetácie je umiestnené v blízkosti vody. Matka svoje mláďatá stráži ako v období inkubácie, tak aj neurčitú dobu po vyliahnutí.

Krokodíly v košickej zoo
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: mik)

Krokodíl čelnatý je kvôli svojim malým rozmerom  viac zraniteľný zo strany predátorov. Preto ho príroda vybavila dôkladnejšou ochranou. Má silne obrnený krk, chrbát a chvost. Pod kožou má na týchto miestach veľa kostených štítkov – osteodermov. Z toho je odvodený aj jeho latinský názov Osteolaemus.  Krokodíl čelnatý patrí medzi ohrozené druhy. Vo voľnej prírode pre nich najväčšie nebezpečenstvo predstavuje strata ich prirodzeného biotopu a ilegálny lov pre mäso.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu