Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Dlhy Bratislavy dnes dosahujú 173 miliónov eur, znížili sa o 28 percent

Milan Ftáčnik
Milan Ftáčnik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Za posledné štyri roky sa dlhy hlavného mesta a jeho organizácií znížili o 28 percent. Z 228 miliónov eur, ktoré dosahovali v roku 2011, dnes Bratislavu trápi zadlženie vo výške 173 miliónov eur. Na dnešnej tlačovej konferencii to skonštatoval primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

"Dlhy teda ešte stále mesto zaťažujú, ale už nie v takom rozsahu ako pred štyrmi rokmi," zdôraznil.

Ftáčnik však rovnako priznal, že mestu sa zvýšil podiel neuhradených faktúr z 10 na 16 miliónov eur. Do mestského rozpočtu tiež pritieklo za posledné štyri roky zo štátneho rozpočtu o deväť miliónov eur viac, ako boli reálne príjmy v predchádzajúcom volebnom období. Mesto teda síce znížilo dlhy o 55 miliónov eur, ale neuhradené faktúry a zvýšené príjmy v celkovej výške 15 miliónov eur znamenajú menšiu skutočnú úsporu na úrovni 40 miliónov eur.

Úverové zaťaženie mesta, ktoré bolo podľa primátora pred štyrmi rokmi na úrovni 66 percent bežných príjmov mesta, sa znížilo na 52 percent tento rok. Ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti pritom hovorí, že kritickou hranicou je 60 percent. Pri 52 percentách už má mesto rozviazané ruky pri financovaní rozvojových projektov, podotkol primátor.

"Šetrili sme na bežnom chode mesta a predávali majetok. Šetrili sme na úradníkoch, na čistote, žiaľ, prejavilo sa to v tom, že mesto vyzerá horšie, lebo sme museli peniaze použiť na veci, ktoré boli neodkladné. To, čo sme získali, sme dali na staré dlhy," uviedol Ftáčnik s tým, že každoročne mesto splatilo dlhy v sume asi 14 miliónov eur. "Jediný nový úver, ktorý sme za štyri roky zobrali, bol vo výške sedem miliónov eur na projektovú dokumentáciu na nosný dopravný systém," dodal Ftáčnik.

Najväčšie záväzky má dnes podľa neho stále bratislavský magistrát a šplhajú sa k číslu 108 miliónov eur, potom nasleduje Dopravný podnik Bratislava s dlhmi vo výške 42 miliónov eur a Generálny investor Bratislavy s 20 miliónmi eur.

Primátor do celkovej zadlženosti pritom nepočítal mestskú organizáciu Odvoz a likvidácia odpadu, ktorá má dlh vo výške 13 miliónov eur. "Táto organizácia ale ide v inom režime, dlh si platí sama," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu