Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Lipšic: Cirkev by sa k minulosti mala postaviť chlapsky

Daniel Lipšic
Daniel Lipšic

BRATISLAVA - Príslušníci cirkvi čakajú, že sa cirkev k minulosti niektorých svojich predstaviteľov postaví chlapsky a otvorene, povedal včera v relácii TV JOJ De Facto poslanec KDH Daniel Lipšic.

Dodal, že on očakáva, že keď sa arcibiskup Ján Sokol uzdraví, medializované informácie o svojej údajnej spolupráci s ŠtB vysvetlí. Podobne sa k tejto kauze stavia aj podpredseda NR SR a ĽS-HZDS Viliam Veteška. Ku kauze odmietol zaujať stanovisko predtým, ako sa k nej vyjadrí arcibiskup Sokol.

Lipšic tiež kritizoval politiku koalície, ktorá do orgánov štátnych podnikov nominuje osoby späté s vládou Vladimíra Mečiara do roku 1998, pod vedením ktorých skrachovalo niekoľko podnikov. Veteška mu oponoval, že bývalá VSŽ by sa nedostala do problémov ani so schopnými slovenskými manažérmi, keby tento podnik Dzurindova vláda nevymenila za medzinárodnú politickú podporu. Na druhej strane povedal, že nominácia Júliusa Rezeša do orgánov Transpetrolu bola straníckym rozhodnutím a rešpektuje ju. Vyjadrovať sa k nej však Veteška nechcel.

Väčšina sudcov Ústavného súdu bude strážiť ústavu, som o tom presvedčený, povedal Lipšic v reakcii na zverejnenie mien nových ústavných sudcov. S prezidentovým výberom je spokojné aj ĽS-HZDS. "Keď sme navrhovali ministra spravodlivosti Štefana Harabina, boli sme presvedčení, že svojou odbornosťou by bol posilou pre ÚS SR. Prezident ho však nevybral a bude naďalej dobrým ministrom spravodlivosti," povedal Veteška. Prezident dal prednosť odbornosti pred politickými nomináciami, vyhlásil Lipšic a dodal, že nevymenovanie Harabina je výbornou správou pre Ústavný súd a zlou správou pre všeobecnú justíciu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu