Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Tošovského spis unikol zo Slovenska

Český minister vnútra Langer (vľavo) so šéfom bezpečnostného archívu Pavlom Žáčkom
Český minister vnútra Langer (vľavo) so šéfom bezpečnostného archívu Pavlom Žáčkom

BRATISLAVA/PRAHA - V Čechách sa roztrhlo vrece so škandalóznymi odhaleniami eštebáckych donášačov. Padajú známe mená ako expremiér Josef Tošovský. A to vraj nie je zďaleka všetko, sľubuje šéf bezpečnostných archívov ministerstva vnútra Pavel Žáček.

Český minister vnútra Ivan Langer tvrdí, že Tošovského spis pochádza zo Slovenska. Nikto neskúma, ako sa dostal do Českej republiky. Honbu na českých donášačov ŠtB rozbehol historik Pavel Žáček, ktorý bol jedným z najbližších spolupracovníkov tragicky zosnulého šéfa Ústavu pamäti národa (ÚPN) Jána Langoša. „Bol šéfom redakčnej rady nášho časopisu,“ povedal hovorca ÚPN Michal Dzurjanin.

Podľa Ivana Langera, českého ministra vnútra, Tošovského spis existuje vo dvoch exemplároch. „Podľa mojich informácií sa spis nachádza aj na území ČR, aj na území Slovenska. V ČR je utajovaný, v ÚPN bol už odtajnený. A to si myslím, že je presne to vodidlo,“ povedal pre denník Právo Langer. „Jeho spis sa nenachádza v archívoch ministerstva vnútra,“ vyhlásil k Tošovského prípadu Žáček, ktorý teraz šéfuje bezpečnostnému archívu ministerstva. Aj podľa českých historikov je najpravdepodobnejšie, že „informácie pochádzajú zo SR, ktorá pri rozdelení spoločného štátu získala kópie niektorých dokumentov ŠtB “. ÚPN už čelil po dozreniam z manipulácie so spismi.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu