Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ceny na Slovensku naďalej mierne klesajú: Cíti to aj vaša peňaženka?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Spotrebiteľské ceny na Slovensku naďalej mierne klesajú. V júli boli totiž opäť medziročne nižšie o 0,1 %, rovnako ako mesiac predtým. V priemere za sedem mesiacov tak rovnako klesli o 0,1 %. A do tretice sa o 0,1 % spotrebiteľské ceny znížili aj na medzimesačnej báze, kým v júni oproti máju ešte mierne rástli o 0,1 %. Vyplýva to z aktuálnych údajov Štatistického úradu SR.

Na medziročnej báze klesli najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 1,9 %. Podobne klesli aj ceny poštových a telekomunikačných služieb o 1,5 %, nábytku, bytového zariadenia a bežnej údržby domu o 1 %, bývania, vody, elektriny, plynu a iných palív o 0,6 % a dopravy o 0,5 %. Na druhej strane vzrástli ceny za vzdelávanie o 3,6 %, rozličné tovary a služby o 2,6 %, alkoholické nápoje a tabak o 1,7 %, odevy a obuv o 1,5 %, hotely, kaviarne a reštaurácie o 1,1 %, zdravie o 1 % a za rekreáciu a kultúru o 0,4 %.

Medzimesačne v júli oproti júnu klesli taktiež najmä ceny potravín a nealkoholických nápojov o 0,9 %. Zlacneli však aj odevy a obuv o 0,6 %, nábytok, bytové zariadenie a bežná údržba domu o 0,2 % a mierne o 0,1 % aj doprava. Pokles týchto cien nevykompenzovalo ani medzimesačné zdraženie alkoholických nápojov a tabaku a rekreácie a kultúry zhodne o 0,3 %, vzdelávania o 0,2 % a zdravia a hotelov, kaviarní a reštaurácií zhodne o 0,1 %. Na úrovni minulého mesiaca zostali ceny za bývanie, vodu, elektrinu, plyn a iné palivá, poštové a telekomunikačné služby a rozličné tovary a služby.

Medziročná jadrová inflácia, ktorá sleduje spotrebiteľské ceny s vylúčením regulovaných cien a administratívnych zásahov v oblastí daní, v júli dosiahla 0,0 %, kým v júni to bolo 0,1 %. Čistá inflácia, ktorá na rozdiel od jadrovej nezohľadňuje ani vývoj cien potravín, dosiahla v júli na medziročnej báze úroveň 0,5 %. Na medzimesačnej báze bola jadrová inflácia v júli na úrovni záporných 0,2 %, pričom čistá inflácia predstavovala mínus 0,1 %. Samotné ceny potravín pritom v júli medziročne klesli o 1,8 % a medzimesačne o 0,7 %.

Slovensko sa po historicky najnižšej inflácii v roku 2010, ktorá vplyvom prudkého oslabenia dopytu v čase krízy v priemere dosiahla 1 %, vrátilo v ďalších rokoch k rýchlejšiemu rastu cien. V roku 2011 dosiahla priemerná inflácia 3,9 %, v roku 2012 to bolo 3,6 %. Vlani však rast cien opäť spomalil, najmä kvôli slabému spotrebiteľskému dopytu, čo vyústilo do priemernej inflácie za rok 2013 na úrovni 1,4 %. Na slabých úrovniach zotrvávajú aj v roku 2014 a centrálna banka predpokladá, že za celý tento rok bude rast cien iba tesne nad nulou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu