Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Riaditeľ Múzea SNP kašle na protokol: Kotlebu na oslavy pozývať nebudem!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA – Riaditeľ Múzea SNP v Banskej Bystrici Stanislav Mičev dnes potvrdil, že predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Mariana Kotlebu nepozvali na oslavy 70. výročia SNP. Múzeum, ktoré je ich hlavným organizátorom, tak urobilo aj za cenu, že tým pravdepodobne porušilo protokol. Bralo ohľad na oficiálnych hostí a všetkých účastníkov osláv, ktoré sa uskutočnia 29. augusta pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici.

"Je mi absolútne jedno, či je to z hľadiska protokolu prípustné, alebo nie, pán Kotleba ma nezaujíma," reagoval Mičev na otázku týkajúcu sa protokolárnych zvyklostí pri podobných slávnostných podujatiach.

"Nebudem pozývať fašistu na oslavu protifašistického vystúpenia, pripadá mi to absurdné a nechutné. To znamená, ak chce pán Kotleba, a bude mať ten žalúdok, sem prísť medzi účastníkov Povstania a pozrieť sa im do očí, nech sa páči, ale ako súkromná osoba. Len si myslím, že človek, ktorý hovorí, že Povstanie bola zrada na slovenskom národe a že sa ho zúčastnili dezertéri zo slovenskej armády, tu nemá jednoducho čo robiť. Je to pre mňa neprípustné," vysvetlil Mičev.

Ako poznamenal, aj keby dostal vyslovene príkaz od niekoho z vlády, prípadne ministerstva pozvať ho, čo nepredpokladá, on ako riaditeľ Múzea SNP by sa osláv v takom prípade nezúčastnil.

"Môže sem prísť ako civilná osoba, veď na oslavy môže prísť ktokoľvek. Ale určite nebude sedieť medzi oficiálnymi hosťami a nebude nikoho vítať. Musíme si uvedomiť, že keby mal vítať oficiálnych hostí, nikto z nich sem nepríde. Nikto s ním nechce komunikovať a nechcú mať s ním nič spoločné. Stačia mi reakcie veľvyslanectiev. Keď sem majú prísť, pýtajú sa, či je pozvaný pán Kotleba a dopredu mi povedia, že ak je, na podujatie neprídu. Považujem za ďaleko dôležitejšie, aby sem prišli pozvaní hostia," zdôraznil Mičev.

Predseda BBSK sa netají svojimi negatívnymi názormi na SNP, ktoré viackrát verejne prezentoval. Dokonca za jeho pôsobenia vo funkcii predsedu krajskej samosprávy vyšli v apríli v župnom mesačníku Náš kraj články, ktoré ospevovali obdobie vojnového Slovenského štátu a Tisov režim. Kotleba sa vyhol aj kladeniu vencov pri Pamätníku zavraždených obetí, ktoré nacisti popravili v Kremničke. Pietny akt iniciovali krajskí poslanci počas rokovania Zastupiteľstva BBSK.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu