Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Zvesili kontroverzný Kotlebov transparent: Aký bol dôvod?

Kontroverzný Kotlebov transparent
Kontroverzný Kotlebov transparent (Zdroj: SITA)

BANSKÁ BYSTRICA - Transparent s nápisom Yankees go home! Stop NATO!, ktorý vedenie Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) s predsedom Marianom Kotlebom zavesili v piatok v deň výročia SNP na priečelie Úradu BBSK, tam už nie je. Jeho zvesením vedome alebo nevedome vyhoveli Krajskému pamiatkového úradu (KPÚ) v Banskej Bystrici, ktorý ešte v piatok nariadil jeho okamžité odstránenie.

Ako dnes pripomenula právnička KPÚ Oľga Rejdovjanová, budova Úradu BBSK je národnou kultúrnou pamiatkou a stojí v mestskej pamiatkovej rezervácii. Na inštalovanie transparentu krajská samospráva potrebovala povolenie pamiatkarov, ktoré však nemala a ani oň nepožiadala. „Nariadenie o odstránení transparentu sme vydali hneď v piatok a pokúsili sa ho doručiť v spolupráci s mestskou políciou. Vzhľadom na to, že boli voľné dni, však bol s doručením problém. Dnes ráno to však bolo odstránené, čo je pre nás podstatné,“ povedala Rejdovjanová.

Hovorca BBSK Miroslav Belička v piatok pre agentúru uviedol, že transparent bude na budove úradu visieť celý týždeň a súvisí s výstavou fotografií, ktorá je inštalovaná v priestoroch úradu. Dnes na otázku, prečo ho už zvesili, odpovedal: „Rozhodli sme sa, že ho teraz dáme dole, máme náš stranícky na Urpíne (na súkromnom pozemku na svahu kopca Urpín, pozn. ). Výstava ale pokračuje.“ O nariadení KPÚ Belička podľa vlastných slov nemá vedomosť. „Ale ak takéto nariadenie v podateľni prijali, budeme pamiatkový úrad určite žiadať, aby skontroloval všetky transparenty na Námestí SNP,“ dodal Belička.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu