Nedeľa26. máj 2024, meniny má Dušan, zajtra Iveta

Sokol informoval ŠtB o oficiálnych záležitostiach cirkvi

Arcibiskup Ján Sokol
Arcibiskup Ján Sokol

BRATISLAVA - Arcibiskup Ján Sokol informoval podľa dnešného vydania denníka Sme komunistickú ŠtB o oficiálnych záležitostiach cirkvi, ale aj o emigrantovi, s ktorým sa stretol v Taliansku.

Jeho správy posielala ŠtB na federálnu úroveň. Podľa denníka nové dokumenty z českého archívu ukazujú, že v roku 1987 a 1988 Sokol informoval aj o oficiálnych záležitostiach cirkvi. Napríklad o tom, kto bude navrhnutý na vymenovanie za biskupa, kedy bude vysvätenie. Informoval aj o návšteve delegácie z Vatikánu na Slovensku, ale aj o svojej ceste vo Vatikáne v novembri 1988.

Informácie mal Sokol podávať ešte ako kandidát tajnej spolupráce a ŠtB ho nazývala „prameň špirituál“, čo bolo aj jeho krycie meno. Informácie, ktoré Sokol poskytoval, sa týkali väčšinou oficiálnych záležitostí, ktoré si ŠtB mohla overiť aj z iných prameňov.

V správe o ceste vo Vatikáne sa však píše, že informoval aj o stretnutí s emigrantom Milanom Bubákom. Vo Vatikáne sa Sokol zaujímal aj o to, aké postavenie tam mal vtedy ešte biskup Ján Korec. Dozvedel sa, že môže iba vysväcovať kňazov a jeho nadriadeným je on sám.

Informácie od Sokola hodnotil analyticko-informačný odbor, ktorý sa rozhodoval, či ich poskytne ďalej, alebo nie, konštatuje denník.

KBS: K zverejneným dokumentom sa môže kompetentne vyjadriť len Sokol

K aktuálnym zverejneným dokumentom o spolupráci arcibiskupa Jána Sokola s komunistickou ŠtB sa môže podľa Konferencie biskupov Slovenska kompetentne vyjadriť iba sám arcibiskup. Ten však nie je zo zdravotných dôvodov prítomný na rokovaní KBS, ktoré je aj dnes v Prešove.

Arcibiskup Ján Sokol informoval podľa dnešného vydania denníka Sme komunistickú ŠtB o oficiálnych záležitostiach cirkvi, ale aj o emigrantovi, s ktorým sa stretol v Taliansku. Jeho správy posielala ŠtB na federálnu úroveň. Podľa denníka Sme nové dokumenty z českého archívu ukazujú, že v roku 1987 a 1988 Sokol informoval aj o oficiálnych záležitostiach cirkvi. Napríklad o tom, kto bude navrhnutý na vymenovanie za biskupa, kedy bude vysvätenie. Informoval aj o návšteve delegácie z Vatikánu na Slovensku, ale aj o svojej ceste vo Vatikáne v novembri 1988.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu