Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Sankcie voči Rusom nám môžu vážne uškodiť: Fatálne následky pre slovenské firmy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Slovenskí zamestnávatelia sledujú s veľkými obavami vývoj v súvislosti s ekonomickými sankciami, ktoré Európska únia (EÚ) tento týždeň uvalila na Rusko. Pre niektoré firmy na Slovensku môže mať narušenie vzájomných hospodárskych vzťahov podľa nich až fatálne dôsledky a hrozbu prepúšťania považujú za reálnu.

Prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR Rastislav Machunka očakáva v krátkom čase reakciu zo strany Moskvy a nabaľovanie reakcií. "Budú firmy, na ktoré to bude mať minimálny vplyv, ktoré neobchodujú s dotknutými komoditami, ale sú aj také, ktoré v prevažnej miere môžu obchodovať s tovarmi napríklad dvojakého použitia, môžu ich vyvážať do Ruskej federácie a pre ne to môže mať až fatálne následky, pokiaľ nenájdu iný spôsob, ako ich tam dostať," povedal.

Ako dodal, ohrozené sú najmä strojárske firmy a technologické spoločnosti, skutočný dosah na ne však bude možné zhodnotiť až o niekoľko mesiacov. "Ak sa zníži objem výkonov a objednávok, určite to môže mať za následok aj prepúšťanie," pripustil Machunka. Znižovanie stavov v niektorých slovenských firmách v dôsledku sankcií nevylučuje ani Republiková únia zamestnávateľov (RÚZ). "Môže to mať vplyv na firmy, ktoré realizujú export svojich tovarov alebo služieb na ruské trhy a takisto na slovenské firmy, ktoré investovali v Rusku, keďže sa predpokladá, že môže dôjsť k recipročným opatreniam z ruskej strany," uviedol tajomník RÚZ Martin Hošták.

Reštriktívne opatrenia Bruselu z dielne Európskej komisie sú zamerané na ruský finančný sektor obmedzením vstupu ruských inštitúcií na finančné trhy EÚ, ďalej na ropný priemysel, rezort obrany, citlivé vývojové technológie v oblasti energetiky a tiež na tovary dvojakého, civilného aj vojenského využitia. Únia ich po troch mesiacoch plánuje prehodnotiť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu