Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Belgicko je poslednou krajinou EÚ bez návrhu na eurokomisára

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Belgicko je poslednou členskou krajinou EÚ, ktorá ešte nepredložila nomináciu svojho komisára alebo komisárky pre nadchádzajúce päťročné obdobie Európskej komisie (EK). Uviedla to tlačová agentúra Belga po dnešnom oznámení Bulharska, že jeho nominantkou pre tím, ktorému bude šéfovať Jean-Claude Juncker, je doterajšia eurokomisárka pre humanitárnu pomoc a krízové udalosti Kristalina Georgievová.

Juncker po svojom potvrdení za šéfa EK v Európskej rade a Európskom parlamente vyzval členské štáty, aby mu do konca júla predstavili svojich nominantov do exekutívy EÚ. Belgicko a Bulharsko si vymohli odklad tohto termínu kvôli problému so zostavovaním svojich vlád.

Osobou, ktorú belgické médiá najčastejšie spájajú s postom v Európskej komisii, je súčasný belgický eurokomisár Karel De Gucht, ktorý má starosti obchodnú agendu EÚ. V hre sú i minister zahraničných vecí Didier Reynders a kresťanskodemokratická politička, europoslankyňa a podpredsedníčka Európskej ľudovej strany (EĽS) Marianne Thyssenová. Práve šance Thyssenovej môže zvýšiť úspešné dokončenie rokovaní o vytvorení novej vládnucej koalície.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu