Štvrtok23. máj 2024, meniny má Želmíra, zajtra Ela, Vanesa

Mikolaj schválil maturitné žánre

Ján Mikolaj
Ján Mikolaj

BRATISLAVA - Minister školstva Ján Mikolaj schválil tohtoročné maturitné žánre. V deň maturít z ôsmich schválených žánrov vyžrebujú štyri s konkrétnymi témami a vyhlásia v médiách.

Pre písomnú skúšku z vyučovacieho jazyka (zo slovenčiny, maďarčiny alebo ukrajinčiny) súhlasil s týmito žánrami - úvahou, rozprávaním, výkladom, charakteristikou osoby, umeleckým opisom, beletrizovaným životopisom, diskusným príspevkom a slávnostným prejavom. Maturanti si napokon zvolia jednu tému, na ktorú musia počas štyroch hodín napísať slohovú prácu.

Písomná forma internej časti maturitnej skúšky zo slovenského jazyka a literatúry bude 26. marca. Termín skúšky z maďarského a ukrajinského jazyka je naplánovaný na 27. marca. Novinkou pre študentov bude v tomto školskom roku generálna skúška externej časti z vyučovacieho jazyka. Minister školstva schválil pre generálnu skúšku päť žánrov - úvahu, rozprávanie, diskusný príspevok, slávnostný prejav a charakteristiku osoby. Maturanti si napíšu generálnu skúšku zo slovenčiny 3. apríla, z maďarčiny a ukrajinčiny 4. apríla. V rámci tejto časti maturít na nich čaká test, na ktorý budú mať dve hodiny. Slohovú prácu budú musieť napísať za jednu hodinu.

Agentúru SITA informoval odbor masmediálnej politiky Ministerstva školstva SR.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu