Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

V syre Niva objavili smrtiacu listeriu

BRATISLAVA - Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR upozorňuje na nebezpečný syr Niva Pilos. Ako sa uvádza vo vyhlásení riaditeľa ÚVZ SR Ivana Rovného, o ktorom agentúru SITA informovala Petra Kinlovičová z odboru mediálno - marketingových činností úradu, laboratórne vyšetrenie 115-gramovej Nivy Pilos s dátum spotreby: 12. február 2007 vyrobenej v Českej republike odhalilo prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Listeria monocytogenes.

Syr obsahujúci mikroorganizmus Listeria monocytogenes sa predával v predajni Lidl na Saratovskej ulici v bratislavskej Dúbravke. Nivu Pilos s dátumom spotreby 12. 2. 2007 už stiahli z predaja. Z dôvodu možného ohrozenia zdravia ÚVZ neodporúča spotrebiteľom tento výrobok konzumovať.

Nebezpečná baktéria Listeria monocytogenes spôsobuje listeriózu. Na človeka sa prenáša priamo pri styku s chorými zvieratami, zemou alebo pri konzumácii živočíšnych produktov. Pri požití nakazenej potravy či vody môže vzniknúť horúčkovité ochorenie podobné týfusu, so zväčšenou slezinou a vyrážkami. V niektorých prípadoch sa môže ochorenie prejaviť ako ťažká hnisavá meningoencefalitída či nekrotická angína. Pri všetkých prejavoch choroby je však rozhodujúci stav imunitného systému a vek človeka. Najviac sú ohrození starší ľudia, tehotné ženy a ľudia s oslabenou imunitou.

Baktériu Listeria monocytogenes objavili koncom decembra hygienické kontroly v Českej republike najmä v zrejúcich mäkkých syroch a šalátoch. Listeriózou sa nakazilo niekoľko desiatok ľudí a vyskytli sa aj úmrtia.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu