Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Kauzu kyselinári odročili na neurčito

BRATISLAVA - Pojednávanie v kauze kyselinári, ktoré sa malo na Špeciálnom súde konať až do piatku, odročil dnes popoludní senát na neurčito. Počas dnešného pojednávania vypovedalo osem svedkov a jeden súdny znalec. Dnešné pojednávanie sa začalo výpoveďami obžalovaných Petra L. a Jozefa K. a ich následnou konfrontáciou.

Rozprávali o vražde Františka Mikera, lúpeži a ďalších skutkoch, ktorých sa mali obžalovaní dopustiť. Jozef K. senátu povedal, že jeho spoluobžalovaný Peter L. ho požiadal o zabezpečenie dvoch ľudí na krádež 2,7 milióna korún z bytu susedy Petra L. "Je to chorá lož," reagoval Peter L. a povedal svoju vlastnú verziu, podľa ktorej o krádeži, z ktorej však neskôr bola lúpež, nevie. "Ja by som ju neolúpil, veď to bola moja suseda," vyhlásil Peter L., na čo ho Jozef K. vyzval, aby povedal, ako ju volal. Keď odmietol, Jozef K. uviedol: "Volal si ju tlstá sviňa."

Predseda senátu potom prečítal prepisy telefonátov medzi obžalovanými, z ktorých vyplynula ďalšia verzia skutku, no k nej sa už nevyjadrili. Pripustili však, že to tak mohlo byť.

Pred senátom Špeciálneho súdu dnes opäť stáli muži obžalovaní z vraždy Františka Mikera, "mozgu" kauzy kyselinári. Naposledy senát zasadal vo veci vraždy F. Mikera 14. decembra 2006. Vtedy vypovedali piati svedkovia. F. Miker bol jedným zo zakladateľov a šéfom skupiny, ktorá sa nezákonne obohacovala špekuláciami s odpočtom DPH z predaja bezcenného softvéru. Mikera podľa obžaloby odstránili jeho kumpáni Rastislav Š. a Jozef K., lebo neboli spokojní s prerozdeľovaním peňazí z tejto podvodnej činnosti. Zneškodnili ho spôsobom, ktorý vymyslel sám Miker na odstraňovanie obetí ich zločineckých aktivít - jeho telo rozpustili v kyseline sírovej. Podľa obžaloby Mikera zavraždili Rastislav Š. a Jozef K. v prítomnosti Petra L. Ten ako jediný z obžalovaných vypovedal proti Rastislavovi Š. a Jozefovi K. Rozpustené telo zavraždeného Mikera neskôr Peter L. vylial do kanála. Obžalovaný Rastislav Š. odmietol obvinenie z vraždy Mikera a z účasti na podvodoch. Spolu je v kauze stíhaných 11 osôb.

Celú kauzu kyselinári Špeciálny súd rozdelil na viacero samostatných konaní. V jednom z nich - týkajúcom sa vraždy tzv. bielych koní, sa pojednávanie právoplatne skončilo. Najvyšší súd SR v decembri 2005 potvrdil rozsudky Špeciálneho súdu v kauze kyselinári za vraždy tzv. bielych koní - Mareka Novotného, Mariána Cibíčka a Vladislava Sihelníka. Doživotný trest odňatia slobody podľa už právoplatného rozsudku dostal Jozef K., Rastislav Š. strávi za mrežami 25 rokov, Dušan P. dostal trest 14 rokov. Petra L. súd uznal za vinného z pomoci na všetkých troch vraždách a z nedovoleného ozbrojovania, s prihliadnutím na viacero poľahčujúcich okolností mu vymeral trest 7 rokov v 2. nápravnovýchovnej skupine. S podmienečným trestom v trvaní 18 mesiacov skončil Patrik T., ktorý bol odsúdený za nedovolené ozbrojovanie.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu