Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

LOZ avizuje problémy s pohotovostnými službami v DFNsP: Nedostatok lekárov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Od začiatku júla nebude na Klinike anestéziológie a intenzívnej medicíny (KAIM) Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou Bratislava (DFNsP) v pohotovostnej službe zabezpečený dostatok lekárov.

Tvrdí to Lekárske odborové združenie (LOZ) s tým, že mnoho lekárov kliniky nepodpísalo súhlas s pracovnou pohotovosťou. Súhlas lekárov potrebuje nemocnica vtedy, ak objem ich pracovnej pohotovosti prekročí 100 hodín.

Za vinníka toho stavu označujú odborári riaditeľa nemocnice Ladislava Kuželu, ktorý podľa nich dlhodobo ignoroval situáciu s nedostatkom lekárov a nebol ochotný viesť dialóg. "Pritom požiadavky zo strany Lekárskeho odborového združenia DFNsP BA boli v intenciách Zákonníka práce a išlo iba o to, aby sa dopredu dohodlo rozloženie služieb a nedochádzalo k nerovnomernému zaťažovaniu lekárov," konštatujú zástupcovia LOZ.

Odborári podotýkajú, že kým na jedného lekára mali počas mesiaca vyjsť dve pohotovostné služby, na iného zase až desať. LOZ namieta aj to, že rozpis služieb na júl bol zamestnancom nemocnice poskytnutý štyri dni pred koncom júna a to aj napriek tomu, že Zákonník práce hovorí minimálne o lehote jedného týždňa.

"Mrzí nás, že riaditeľ DFNsP Bratislava Kužela nezodpovedne hazarduje s chodom tak závažného a dôležitého oddelenia akým je KAIM DFNsP Bratislava, nakoľko ide o koncové pracovisko, ktoré rieši tie najzávažnejšie stavy chorých detí na Slovensku," uviedli v stanovisku lekárski odborári. Tí deklarovali, že sú pripravení sa okamžite dohodnúť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu