Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Zvolenská: Doktorke Pechočiakovej sa nemám prečo ospravedlňovať

Zuzana Zvolenská
Zuzana Zvolenská (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Šéfka rezortu zdravotníctva Zuzana Zvolenská (nominantka Smeru-SD) hovorí, že sa nemá prečo ospravedlňovať lekárke Zuzane Pechočiakovej z nitrianskej nemocnice, ktorá upozornila na bielenie v karte novorodenca. Na verejné ospravedlnenie lekárke ministerku aj vedenie nitrianskej fakultnej nemocnice vyzvalo tento týždeň Lekárske odborové združenie (LOZ).

"Ja som pani doktorke Pechočiakovej skutočne podľa mňa nič neurobila. Nemám sa kvôli čomu pani doktorke ospravedlňovať," povedala dnes po rokovaní vlády ministerka s tým, že v kauze začala konať, keď mala k dispozícii dokumentáciu.

Lekárku Pechočiakovú preradili z oddelenia do prijímacej ambulancie po tom, ako upozornila na bielenie v karte malého pacienta. Prišla aj o osobné príplatky a odobrali jej lekársku izba. Kontrola ministerstva zdravotníctva však nepreukázala osobnú perzekúciu Pechočiakovej a ministerka tvrdí, že jej preradenie ani odobratie príplatkov s kauzou nesúvisí. "V prípade, že by tento pocit pretrvával, môže sa pani doktorka s touto vecou obrátiť na príslušný okresný súd," povedala Zvolenská.

Lekárka bola podľa rezortu preradená na základe pravidelných cirkulácií. "Je to tak aj v súčasnosti, keď na danej ambulancii cirkulujú lekári s príslušnou praxou a príslušným vzdelaním. Zaradenie lekárov je plne v kompetencii primárky oddelenia. Pred doktorkou Pechočiakovou bola na tejto pozícii približne dva roky rovnako atestovaná lekárka," uviedla nedávno hovorkyňa ministerstva Zuzana Čižmáriková.

Odobratie príplatku zas podľa hovorkyne súviselo s tým, že nechcela slúžiť pohotovostné služby. "Rovnako ako jej traja kolegovia, aj pani doktorka nechcela slúžiť ústavné pohotovostné služby. Osobné príplatky boli odobraté všetkým lekárom, ktorí nechcú slúžiť ústavné pohotovostné služby," odôvodnila hovorkyňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu