Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Adamka s babkou odvrhla vlastná matka: Otčim ho psychicky týral, potom prišiel tento zvrat!

Babička Anna s vnukom Adamkom si prešli peklom Zobraziť galériu (8)
Babička Anna s vnukom Adamkom si prešli peklom (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Skutočný príbeh, aký sa len tak nevidí. Druh pomiatol priateľku natoľko, že priviedla vlastnú matku a syna na ulicu. Babička s vnukom zostali bez príjmov a s dlhmi na krku. Opustení sa ocitli takmer v bezvýchodiskovej situácii. Našťastie sa pre nich vyskytol osudový zvrat, ktorý im zmenil životy.

Anna Smädová je 64-ročná dôchodkyňa, ktorej vlastná dcéra spravila zo života peklo. Nielen že ju zadlžila tak, že nemala z čoho splácať svoje dlhy, ale navyše opustila aj svojho malého syna. Toho si k sebe zobrala babička, no obidvaja potrebovali pomocnú ruku. V zúfalej situácii im ju poskytli Sudimákovci. Kapitán Peter Sudimák za to obdržal cenu Vojenský čin roka 2013 v kategórii Pomoc verejnosti a priateľ armády. Ocenenie sa udeľu príslušníkom rezortu obrany, ktorí prispeli k budovaniu civilno-vojenských vzťahov.

Príbeh pani Smädovej s vnukom Adamom (16) sa začal rúcať odvtedy, čo sa jej dcéra dala dokopy s novým priateľom z Rumunska. On bol násilník so štyrmi deťmi. Odzačiatku Adamka psychicky týral a podarilo sa mu dokonale popliesť aj jeho matku. Tá zanevrela na vlastnú rodinu a nechala ju prakticky na mizine.

Annu zradila vlastná dcéra
Zobraziť galériu (8)
Annu zradila vlastná dcéra  (Zdroj: topky)

Zlanáril ju a ona sa rozhodla, že mu dá ešte jednu šancu

Rozpory do rodiny priniesol podľa Anny priateľ jej dcéry z Rumunska. "Medzi dcérou a jej druhom nastali nezhody a tak sa s 5 deťmi ocitli na ulici. Najprv som sa obrátila na úrad a pána primátora. Poskytli nám ubytovanie v kultúrnom dome, ale bolo to len dočasné.  Našla som si inzerát od pána Sudimáka, ktorý prenajímal 3-izbový byt. Ale keď sa priateľ mojej dcéry vrátil po 4 mesiacoch z basy, znovu nás vyhľadal," povedala nám Anna.

Matku priviedla na mizinu, syna vyhodila na Štedrý deň

Anna sa zoznámila s Petrom Sudimákom, keď ešte spolu s dcérou zháňali bývanie potom, čo sa dostal Rumun do väzenia. "S manželkou sme ponúkali 3-izbový byt na prenájom. Zavolala na inzerát, že by chcela aj s dcérou a 5 deťmi, bývať u nás. Dokonca naši známi nás odhovárali, nech to nerobíme, že budú mať problémy so splácaním a peniazmi. S manželkou sme sa však rozhodli inak. Myslím, že každému treba dať šancu," spomína.

Do bytu sa nasťahovala Anna spolu s dcérou, Adamkom a 4 deťmi otčima. Všetko sa zdalo v poriadku, až pokým nevyšiel Rumun z väzenia. "Jej druh bol za týranie v base, vrátil sa a odvtedy nastali znovu tie isté problémy. Znovu nátlak, týranie, zmanipuloval jej dcéru, odvliekol ju s deťmi preč a teda Anna zostala v byte sama. Jej dcéra ju tiež priviedla na mizinu, pretože všetky prostriedky boli vedené na matku. Týmto spôsobom ju zadlžila, prišla exekúcia a zablokovali jej dôchodok. Zostala teda bez akéhokoľvek príjmu. Potom jej dcéra vyhodila na Štedrý večer aj Adamka z domu s tým, že už sa nemá vracať. Okamžite som volal manželke, ktorá ho bola vyzdvihnúť," pokračuje skormútene Peter.

Udalosti sa začali pre babku s Adamkom obracať k lepšiemu. "Aj napriek týmto udalostiam, sme tetu nechali v byte a nosili sme jej potraviny. Potom, čo vyhodila jej dcéra aj vlastného syna Adamka, manželka ho priviedla za babkou. Medzitým sme kúpili veľký rodinný dom a tetu s Adamom sme zobrali k nám."

Kapitán Peter Sudimák s manželkou spravili obdivuhodný čin
Zobraziť galériu (8)
Kapitán Peter Sudimák s manželkou spravili obdivuhodný čin  (Zdroj: topky)

Za dlhy zaplatili 9 000 eur, rodina ich odhovárala

Keď ich Sudimákovci uchýlili k sebe, rozhodli sa ich tiež vyplatiť zo všetkých dlhov. Obrátili sa na rodinu, aby im pomohla. A stálo to za to. "Veľa vecí sa nedá prerátavať na peniaze. Ale exekúcie sme sa rozhodli vyplatiť naraz, pretože všetci dobre vieme, že by sa platili nehorázne úroky. S manželkou sme teda obvolali rodinu. Veľa sme si toho vypočuli od rodiny, aby sme nebláznili, veď oni nám to nebudú vedieť splácať. Dali sme dokopy peniaze a ja som sa rozhodol, že to vyplatíme naraz, pretože inak by to bol len kolobeh nikdy nekončiacich úrokov. Bola to suma vyše 9 000 euro."

Na Adamka s babkou sa vykašľala vlastná matka
Zobraziť galériu (8)
Na Adamka s babkou sa vykašľala vlastná matka  (Zdroj: topky)

Rumun bol tyran, dcéru zmanipuloval

Kto bol podľa neho na vine? Dcéra, či jej druh z Rumunska? Kapitán Sudimák tvrdí, že za tým môže byť aj syndróm. "Ten chlapec chodil hladný spať, psychicky ho týral, vyháňal ho od stola. Veľakrát som čítal na internete, že to môže byť syndróm týraných žien. Nejakým spôsobom priľnú k svojmu druhovi, ktorý ich týra. Následne zabudnú na všetko. Ten im povie dve-tri zázračné slovíčka a ony mu zase uveria," hovorí Peter.

Patálie ohľadom Adamka však nekončili. "Na Adama mali platiť výživné. Behali sme po súdoch, aby Adama zverili do opatery tete Anne, pretože matka jej brala všetky peniaze. Keď sa stretli na súde Adam s matkou, Adam jej povedal: „ahoj mami“. Vlastná matka sa mu iba otočila chrbtom a povedala, že sa ho vzdáva. Podali na ňu aj trestné oznámenia, ale nie sú doručiteľné, pretože sa odtrepali preč a nikto nevie, kde sú."

Peter spolu s Annou
Zobraziť galériu (8)
Peter spolu s Annou  (Zdroj: topky)

Všetko zlé, je na niečo dobré

Pomoc rozhodne neľutujú. S manželkou žijú v rodinnom dome s vlastnými tromi deťmi spolu s Annou a Adamkom. Postupom času sa natoľko zblížili, že sú ako rodina. "My sme teraz veľmi spokojní. Ja hovorím, že všetko zlé, je na niečo dobré. Asi to bol osud. Raz bola manželka u veštkyni a tá jej povedala, že bude mať dieťa, ktoré nebude jej. Ona si myslela, že ja budem kade tade behať a nakoniec sa to stalo skutočnosťou, pretože Adamko je s nami. Náš život je plnší a krajší."

"Nie je to jednoduché, chce to veľakrát odvahu. A hlavne chcieť, pre niekoho je to slovíčko "chcieť" nedostihnuteľné. A chcel by som im odkázať, že ľuďom treba dať šancu a byť milý, lebo raz sa nám to vráti. Neuvedomujeme si, že jedného dňa môžeme skončiť na ulici aj my," zakončil rozprávanie ocenený kapitán Sudimák, ktorý sa dočkal blahoželania od ministra obrany Martina Glváča.

Víťaz ceny Vojenský čin roka 2013 Peter Sudimák
Zobraziť galériu (8)
Víťaz ceny Vojenský čin roka 2013 Peter Sudimák  (Zdroj: topky)

Získala som nového syna adcéru

ŽIvot v novom domove a s novou rodinou sa dôchodkyni páči. "Takto mám novú rodinu. Získala som nového syna, novú dcéru a ďalšie 3 vnúčatká. Adamko má zase novú náhradnú mamu a otca. Úplne sa mi život zvrátil Veľmi by som im chcela za to všetko poďakovať. Angažujú sa pre detské domovy, pomáhajú aj iným, nielen mne. Manželka pomáha tiež, kde sa dá," hovorí šťastná babička Anna.

K matke sa už nevrátim

Zmenu pociťuje aj opustený syn. "Mám sa oveľa lepšie. Mám prístup aj k internetu. Predtým to bolo biedne, keď som niečo potreboval, išiel som do knižnice, teraz mám internet," pochvaľuje si.

Adamko a babka Anna s manželkou pána Sudimáka
Zobraziť galériu (8)
Adamko a babka Anna s manželkou pána Sudimáka  (Zdroj: topky)

Matkine rozhodnutie už nijako neovplyvní. "Nebolo to správne, ale bolo to jej rozhodnutie, nedokážem s tým nič urobiť," povedal nám.

Vlastnú mamu už naspäť nechce. "Nie, už sa to nedá. Sľúbila, že sa už nikdy nevráti k nevlastnému otcovi, ale vrátila sa," vraví o jej čine.

Adamko navštevuje prvý ročník na strednej škole v Trnave. "V škole je to v pohode, všetko, čo potrebujem, to mám. Rád by som odkázal ľuďom, nech neváhajú a nech pomáhajú všetkým, ktorí to potrebujú, pretože je to správne," zakončil rozprávanie 16-ročný Adamko.

Pozrite sa, prečo sa Sudimákovci rozhodli pomáhať

Sudimak

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu