Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

V Lučenci na meningitídu zomrelo trojmesačné dieťa, v Žiari pokračuje žltačka

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: vyšetrenie.sk)

LUČENEC – Len trojmesačné dieťa z Lučenca zomrelo na meningitídu. Ochorenie začiatkom tohto týždňa nahlásili epidemiológovia z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva (RÚVZ) so sídlom v Lučenci.

"Ochorenie hlásili na základe klinickej symptomatológie - Waterhouseov - Friderichsenov syndróm," informovala Mária Tolnayová z RÚVZ Banská Bystrica.  Dieťa bolo v zlom klinickom stave. Predtým ho vyšetrili vo všeobecnej ambulancii pre deti a dorast v Lučenci, do ktorej aj privolali rýchlu zdravotnú pomoc. "Žiaľ, aj napriek poskytnutej zdravotnej starostlivosti dieťa umrelo," dodala Tolnyaová.

V Žiari nad Hronom zase evidujú päť nových prípadov žltačky typu A. Ide o pokračujúcu epidémiu, ktorá v tejto lokalite žiarskeho okresu vypukla koncom roka 2013. Diagnostikovali ju prevažne u detí v rómskej osade, žijúcich v zlých hygienických podmienkach, kde sa ochorenie šíri medzi obyvateľmi úzkymi osobnými kontaktmi. Od vypuknutia epidémie sa celkový počet chorých zvýšil na 97.

Z okresu Krupina zase hlásili lekári rodinný výskyt salmonelovej enteritídy. Podozrivým faktorom prenosu bola zapekaná brokolica s domácim vajcom z vlastného chovu. Ochoreli dvaja dospelí - matka so synom. Klinické príznaky u obidvoch členov domácnosti bola hnačka, zvýšená telesná teplota, bolesti brucha a zimnica. 

Jednu osobu hospitalizovali na infekčnom oddelení v Banskej Bystrici. Laboratórne bola v jednom prípade potvrdená Salmonella enteritidis.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu