Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

FOTO Škody v TANAP-e sú vyššie než pôvodné odhady: Lesy SR zastavili ťažbu

Fotografie spúšte, ktorú zanechala víchrica Žofia Zobraziť galériu (10)
Fotografie spúšte, ktorú zanechala víchrica Žofia (Zdroj: SITA)

TURČIANSKE TEPLICE - Rozsah škôd, ktoré 15. mája spôsobila víchrica "Žofia", je vyšší, ako boli odhady v utorok 20. mája. Podľa spresnených údajov sa množstvo odhadovaného poškodeného dreva na území spravovanom š. p. Lesy SR zvýšilo na 2,06 milióna kubických metrov (m3), Štátne lesy Tatranského národného parku (TANAP) majú škody na 130.000 až 150.000 m3, neštátne lesy na 625.000 m3 a vojenské lesy na 30.000 m3. Celkové poškodenie sa zatiaľ odhaduje na 2,750 milióna m3.

Informoval o tom po dnešnom rokovaní s riaditeľmi odštepných závodov Lesov SR v Turčianskych Tepliciach minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek.  

"Najviac postihnutými regiónmi z hľadiska kalamity sú Rimavská Sobota, odhaduje sa tam 370.000 m3 kalamity, 295.000 m3 odhaduje Revúca, závod Beňuš 265.000 m3, Liptovský Hrádok 163.500 m3, Námestovo 160.000 m3 a Košice 108.000 m3," spresnil minister. 

Ako ďalej informoval, zástupcovia lesov dostali aj prvé snímky z družice, údaje z nich bude počas víkendu spracovávať Národné lesnícke centrum. "Máme zatiaľ len fotografie najväčších kalamitných oblastí, ale aký bude presný rozsah územia a na základe toho vypočítané spresnenie škôd, uvidíme, až keď budeme mať spracované údaje," povedal Jahnátek. 

Štátny podnik Lesy SR v súvislosti s kalamitou prijal aj viacero opatrení. "Dnešným dňom sa zastavila všetka ťažba, rubná, úmyselná, ihličnatá, listnatá. Okamžite nasadíme techniku na sprístupnenie aspoň príjazdových ciest. Štátny podnik tiež prehodnotí rebilancované plány ťažby a dohodli sme sa, že oslovíme odberateľov drevnej hmoty s tým, že im budeme prednostne dodávať drevo zo spracovanej kalamity," informoval generálny riaditeľ Lesov SR Ctibor Határ. Ten tiež dal pokyn vypracovať ekonomickú analýzu, jej výsledky odhadnúť dopredu nevedel. "Určite tam budú veľmi výrazné škody s tým, že to drevo, ktoré ideme ťažiť, je poškodené. Drvivá väčšina toho dreva je nielen vyváľaná, ale sú to polomy. To drevo sa potom spracováva iným spôsobom, predáva iným spôsobom. Myslím si, že tam budú škody pomerne veľkých rozmerov,"  poznamenal. 

Okrem ekonomickej analýzy dal Határ pokyn na vypracovanie odhadu škôd na lesných a asfaltových cestách a budovách štátnych lesov. Výsledky by mali byť známe na budúci týždeň. Rovnako sa v tom týždni uskutočnia ďalšie rokovania, konkrétne stretnutie hlavných inžinierov závodov, ktoré by malo určiť ďalší postup, presné čísla a priebeh prác s konkrétnym časovým rozmedzím, dokedy majú byť ukončené. 

"Štátny podnik Lesy SR nejde zvyšovať ťažbu v tomto roku, ale namiesto dohodnutých kontraktov budú sa tieto napĺňať z dreva z kalamity. Nechceme sa dostať nad plánované číslo 3,7 milióna m3 ťažby," zdôraznil na záver Határ.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu