Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Bratislava chce spočítať bezdomovcov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA – Hlavné mesto sa chystá spočítať, koľko ľudí bez domova má na svojom území. Chce takto zistiť, či dnešný počet miest v nocľahárňach a útulkoch pre bezdomovcov postačuje a koľko treba vytvoriť.

Spočítať ľudí bez strechy nad hlavou ale vôbec nie je pre ich migráciu či zdržiavanie sa na neznámych miestach jednoduché. S odhadmi neziskových organizácií, ktoré vravia o troch až piatich tisícoch bezdomovcov, však mesto nesúhlasí.

Spočítať ľudí bez domova si mesto stanovilo v koncepcii schválenej poslancami, ktorá má riešiť problematiku bezdomovcov. Pracovná skupina zložená z predstaviteľov kraja, mesta, mestských častí i mimovládnych organizácií v súčasnosti pripravuje metodiku, na základe ktorej by mali bezdomovcov spočítavať.

"Realizácia tejto úlohy je veľmi náročná," pripúšťa hovorca Bratislavy Stanislav Ščepán s tým, že vhodná metodika sa nenašla ani pri sčítaní obyvateľov pred troma rokmi. "Vtedy sa prvotne uvažovalo, že sa súčasne budú vo všetkých obciach na Slovensku sčítavať aj občania bez prístrešia. Z rokovaní prebiehajúcich na Štatistickom úrade SR vyplynulo, že nevedia nájsť jednotnú metodiku na sčítanie takýchto občanov a preto sa od toho upustilo," pripomína.

Ľudia bez domova migrujú, zdržiavajú sa často v neprístupnom či neznámom teréne a ďalší z nich sú "skrytí" bezdomovci. Prespávajú teda u známych, v krízových strediskách či komerčných ubytovniach. Koľko ich presne je, tak ťažko určiť. Ščepán vysvetľuje, že mesto dnes pozná iba počty bezdomovcov, ktorí sa prihlásia k trvalému pobytu v Bratislave, a to nahlásením sa v jednotlivých mestských častiach v ohlasovni pobytov.

V minulosti však mesto podľa jeho slov sčítavalo ľudí bez domova tak, že v jeden deň pracovníci spolu s políciou navštívili lokality, kde sa títo ľudia zdržiavali. "Najlepšie v nočných hodinách, aby sa minimalizovala migrácia," zdôraznil hovorca.

Mestský komunitný plán sociálnych služieb hovorí o počte 1860 bezdomovcov na území mesta, pričom bratislavské nocľahárne ponúkajú ľuďom bez domova len desatinu plnohodnotných lôžok. Spomínaná koncepcia uvádza číslo 186. Aj plánové sčítanie tak má mestu povedať, koľko lôžok treba doplniť.

"Aby sme si vedeli naplánovať investície na výstavbu, resp. zriadenie takýchto zariadení na území mesta," dopĺňa hovorca s tým, že údaje budú môcť využiť aj inštitúcie, ktoré s bezdomovcami pracujú. Mesto už podľa Ščepána tiež požiadalo mestské časti, aby našli na svojich územiach priestory pre nové nocľahárne, krízové čí nízkoprahové denné centrá a ponúkli ich na prenájom. "Za optimálne by sa dalo považovať, ak by v každom bratislavskom okrese fungovalo aspoň jedno nízkoprahové denné centrum," podotkol hovorca.

Bezdomovcov podľa Ščepána naposledy spočítali asi pred desiatimi rokmi. V lokalitách, kde sa zdržiavajú, ich našli asi 200 a mesto predpokladalo, že v menej známych miestach je ich ďalších 200 až 300, ktorých sa nepodarilo zachytiť.

"Odvtedy sa situácia zmenila, občania z celého Slovenska SR prichádzajú do Bratislavy, kde si myslia, že ľahšie nájdu prácu aj ubytovanie. Mnohí z nich spadnú do siete občanov, ktorým sa to nepodarí," konštatuje hovorca. Neziskové organizácie tak dnes odhadujú, že ľudí bez prístrešia je už v Bratislave 3000 až 5000. Ščepán ale tvrdí, že takéto množstvo bezdomovcov by sa v meste viditeľne prejavilo.

"Stále pretrvávajú iba určité lokality v meste, kde sa sústreďujú. Za posledné roky nie je ich nárast väčší a ani sa neobjavujú nové lokality," podotkol.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu