Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Na výskum a vybavenie získala Univerzita Komenského za 7 rokov z eurofondov 78 miliónov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Univerzita Komenského v Bratislave získala za sedem rokov na vedu a výskum a technické vybavenie viac ako 78 miliónov eur z eurofondov. Najväčšia a najstaršia slovenská univerzita získala túto sumu v operačnom programe Výskum a vývoj, informuje hovorca rezortu školstva Michal Kaliňák.

Najväčší prínos europrojektov vidí rektor Univerzity Komenského v Bratislave Karol Mičieta v úzkej spolupráci s ostatnými univerzitami či Slovenskou akadémiou vied. „Dobudovanie infraštruktúry prinieslo prvé ovocie, najväčším výsledkom – úspechom – je, že už nejde len o publikačnú činnosť, ale aj mnohé vynálezy, ktoré navrhli konkrétne zariadenia a systémy využiteľné v praxi. Len v minulom roku máme registrovaných desať vynálezov,“ uviedol rektor.

Univerzita má 38 projektov, z nich je 18 zameraných na centrá excelentnosti, teda špičkovo vybudované pracoviská. V mnohých projektoch vystupuje univerzita aj ako partner. Príkladom je Centrum excelentnosti pre ochranu a využívanie krajiny a biodiverzitu, ktoré zastrešoval Ústav krajinnej ekológie Slovenskej akadémie vied.

"Výsledkom je unikátny systém informácií o živých a neživých zložkách krajiny, ktorý nájde uplatnenie v širokom spektre vedných disciplín ako aj v rôznych vládnych rezortoch a v hospodárskych odvetviach," hovorí Kaliňák.

Centrá excelentnosti považuje generálny riaditeľ agentúry pre štrukturálne fondy Marián Kostolányi za významné projekty, ktoré sa financovali z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Za sedem rokov podporili 107 takýchto projektov za 237 mil. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu