Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

VšZP skresala počty čakajúcich na plánované zákroky

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Všeobecnej zdravotnej poisťovni (VšZP) sa podarilo od mája minulého roka do februára tohto roka znížiť počet poistencov čakajúcich na plánovanú operáciu o 32 percent. V druhom mesiaci roka ich mala na čakacích listinách celkovo 5 797, čo je podľa generálneho riaditeľa VšZP Marcela Foraia historicky najmenej.

Pripisuje to najmä tomu, že nemocnice motivujú, aby začali operovať viac, výkony nelimitujú a navyše im k nim poskytujú špeciálny bonus. Dôležité je podľa neho i to, že aktívne pristupujú k manažmentu poistencov a to tak, že im odporúčajú nemocnicu, v ktorej by čakali kratšie.

"Poisťovňa oslovila od konca minulého roka každého desiateho pacienta, ktorý dlhodobo čaká na nejaký plánovaný operačný výkon. Iba päť percent oslovených našich pacientov, zareagovalo a súhlasilo zo zmenou poskytovateľa," podotkol Forai. Poisťovňa podľa neho aktívne spolupracuje aj s poskytovateľmi zdravotnej starostlivosti, ktoré majú dlhé čakacie

Najväčší počet poistencov, ktorí čakajú na plánovaný zákrok, v súčasnosti eviduje VšZP v Žilinskom kraji, vo Fakultnej nemocnici Žilina a Univerzitnej nemocnici Martin. Ako ďalej Forai skonštatoval, štruktúra poistencov sa za spomínaných desať mesiacov zmenila, pokleslo množstvo čakateľov na kardiovaskulárne operácie či na katarakty.

Na druhej strane sa zvýšili počty čakajúcich na totálnu endoprotézu (TEP). Podľa Foraia je totižto veľa akútnych TEP, ktoré majú prednosť "Budeme ešte viac motivovať, budeme sa snažiť pracovať s nemocnicami, aby pokles bol vo všetkých štruktúrach poistencov, ktorí čakajú na plánovaný operačný výkon," skonštatoval riaditeľ VšZP.

Priemerný čakací čas poistencov VšZP na zákrok bol vo februári 183 dní. Na čakaciu listinu sa pacient zaraďuje, ak by mal na zákrok čakať viac ako tri mesiace.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu