Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Forai ide žalovať poslanca Beblavého, podáva trestné oznámenie

(Zdroj: sita, tasr)

BRATISLAVA - Doterajší šéf Všeobecnej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcel Forai sa chystá na súde žalovať poslanca Národnej rady SR a podpredsedu Siete Miroslava Beblavého. Zároveň na neho vo štvrtok (24.9.) podá trestné oznámenie pre ohováranie. Dôvodom sú jeho vyjadrenia o zvýhodňovaní firiem, v ktorých pôsobí jeho teta, štátnou poisťovňou.

"Útok na moju osobu zo strany poslanca Beblavého považujem za predvolebnú kampaň. Nechcem, aby touto predvolebnou kampaňou trpela Všeobecná zdravotná poisťovňa," napísal dnes Forai vo svojom stanovisku. Tvrdí, že VšZP počas jeho pôsobenia spravila viacero reforiem prospešných pre celý systém zdravotného poistenia.

"Nezľakol som sa ani pána Harabina, keď sa ma snažil zastrašiť... Moju snahu o zmenu využívania verejných financií to nezmení," reagoval na Foraiove kroky poslanec Beblavý. Chápe ich ako snahu o zahmlievanie situácie a uspokojenie pomstychtivosti. Nie je si však istý, či Foraiovi právnici povedali, že aj podávanie neoprávneného trestného oznámenia je trestným činom. To sa mu tak môže vrátiť ako bumerang, podotkol.

Forai verí, že prešetrovanie zmlúv Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou preukáže, že sa nedopustil ničoho nezákonného. Zároveň avizoval, že až do ukončenia prešetrovania sa už k prípadu vyjadrovať nebude. Rovnako nechce konkretizovať svoje ďalšie pôsobenie.

Beblavý podal minulý týždeň na Foraia podnet na parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií pre zmluvy, ktoré mala VšZP podpísať s firmami jeho tety. Podľa Beblavého je zrejmé, že zmluvy nie sú štandardné ani v podmienkach, ani spôsobe uzatvárania. Forai zvýhodňovanie odmietol, v utorok večer (22.9.) však oznámil svoju abdikáciu. Zároveň požiadal Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, aby zmluvy preveril. 

Viac o téme: Miroslav BeblavýMarcel Forai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu