Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Foraiov odchod podľa Kisku nerieši hlavný problém, Novotný hovorí o tunelovaní zdravotníctva

Viliam Novotný
Viliam Novotný (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Kauza šéfa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Marcela Foraia, ktorý odchádza pre podpisovanie zmlúv s tetou, je ďalším dôkazom organizovaného tunelovania zdravotníctva. Myslí si to poslanec Národnej rady SR a podpredseda strany Šanca Viliam Novotný. Pripomenul, že od minulej jesene tak už pre podozrenia z tunelovania zdravotníctva končí ôsmy verejný funkcionár.

"Už poslanecké prieskumy v nemocniciach ukázali, že sa nakupuje nehorázne drahšie ako napríklad v Česku. Všetko pritom vyzerá v súlade so zákonom. Akurát sa neuveriteľne tunelujú verejné zdroje," uviedol Novotný. Podotkol, že pokiaľ by Forai neodstúpil, zrejme by čelil už druhému konaniu na Výbore Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií.

Podľa Novotného je teraz dôležité, čo chce Smer-SD a minister zdravotníctva Viliam Čislák (nominant Smeru-SD) urobiť, aby sa takého kauzy neopakovali. "Zdravotníctvo potrebuje zásadné systémové zmeny... Ináč budú takéto kauzy iba pribúdať. Kým však vládne Smer, žiadne systémové zmeny sa zrejme neuskutočnia. Tento systém im zjavne vyhovuje," skonštatoval.

Strana Sieť vníma Foraiov prípad ako potvrdenie potreby zavedenia účinnej právnej normy o hmotnej zodpovednosti verejných funkcionárov. "Kauzy, na ktoré sa musia poskladať daňoví poplatníci, sa nesmú končiť len vyvodením politickej zodpovednosti a odchodom z funkcie. Politici a ďalší verejní funkcionári musia za zverené spoločné peniaze či spôsobenú škodu ručiť svojím vlastným majetkom a prijať tak skutočnú zodpovednosť za svoj výkon," povedal predseda Siete Radoslav Procházka.

Dohodou o zavedení hmotnej zodpovednosti politikov chce preto Sieť spolu s úplným zákazom schránkových firiem podmieniť začatie akýchkoľvek rozhovorov o zostavení budúcej vlády po budúcoročných parlamentných voľbách.

Foraiov odchod podľa Kisku nerieši hlavný problém

Riaditeľ Všeobecnej zdravotnej poisťovne odchádza, ale základný problém ostáva - možnosť subjektívneho, osobného rozhodovania o peniazoch ľudí určených na starostlivosť o ich zdravie. Uviedol to prezident SR Andrej Kiska v reakcii na abdikáciu šéfa najväčšej zdravotnej poisťovne (VšZP) Marcela Foraia.

Ako upozornila hlava štátu, cez VšZP prejde skoro 70 % verejných peňazí v zdravotníctve. "Uzatváraním zmlúv a nastavovaním parametrov je štátna poisťovňa jedným z hlavných subjektov zodpovedných za zlý, v niektorých smeroch až úbohý stav nášho zdravotníctva," komentoval prezident. 

Podľa Kisku, nielen médiá, ale aj mnohí lekári dlhodobo upozorňujú a sťažujú sa, že pravidlá uzatvárania zmlúv zo strany VšZP sú neprehľadné, transparentnosť je len formálna a pochybnosti sú naozaj rozsiahle. Niektorí na tom dobre zarábajú, ale tí najdôležitejší, o ktorých by malo ísť na prvom mieste, teda pacienti, na to stále iba doplácajú. 

Kiska zdôraznil, že v zdravotníctve potrebujeme v prvom rade zaviesť poriadok a jasné pravidlá - a najdôležitejšia je vôľa to urobiť. "To znamená osobitne ľudia, ktorí to chcú a dokážu urobiť v rozhodujúcich pozíciách. Do verejného zdravotníctva priteká každý rok viac peňazí. Dookola oddlžujeme štátne nemocnice. Mnohé zdravotnícke zariadenia stále nie sú v dobrom stave. A ľudia okrem zdravotného poistenia platia navyše čoraz viac rôznych poplatkov, u mnohých ani nevedia prečo a za čo," skonštatoval Kiska. 

"Práve o zdravotníctve, o probléme, ktorý trápi hádam najviac ľudí na Slovensku, by sme mali diskutovať pred parlamentnými voľbami. Naliehať na politické strany, aby ponúkli také programy, ktoré konečne povedú k poriadku v našom zdravotníctve," uzavrel prezident.

Viac o téme: Viliam NovotnýMarcel Forai
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu