Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kardinál Tomko oslávi 90 rokov, výročie si pripomenul aj počas víkendu

Jozef Tomko
Jozef Tomko (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Významný cirkevný hodnostár, náboženský spisovateľ, emeritný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov kardinál Jozef Tomko oslávi 11. marca tohto roku 90 rokov.

Už počas uplynulého víkendu si vzácne jubileum pripomenul spolu s emeritným košickým arcibiskupom Alojzom Tkáčom, ktorý v nedeľu 2. marca oslávil 80 rokov, v košickej Katedrále sv. Alžbety počas ďakovnej sv. omše.

Kardinál Tomko v nedeľu slávil svoje životné jubileum aj s rodákmi na ďakovnej omši v Udavskom. V týchto dňoch tiež prezentoval v Bratislave svoju najnovšiu knihu s názvom Hľadieť na obzor. V utorok 4. marca prijme kardinála Tomka pri príležitosti jeho 90. narodenín aj prezident SR Ivan Gašparovič.

Kardinál Jozef Tomko sa narodil 11. marca 1924 v Udavskom, okres Humenné. Po maturite začal v školskom roku 1943/44 študovať na Rímskokatolíckej Cyrilo-metodskej bohosloveckej fakulte Slovenskej univerzity v Bratislave. V jeseni 1945 ho košický biskup Jozef Čársky poslal na štúdiá do Ríma.

V Pápežskom kolégiu sv. Jána Nepomuckého dostal ďalšiu kňazskú formáciu a študoval na Pápežskej lateránskej univerzite v Ríme. Sviatosť kňazstva prijal 12. marca 1949 v Ríme. Po roku 1948 sa nemohol vrátiť na Slovensko. V období 1950 - 1965 pôsobil ako vicerektor a ekonóm Pápežského kolégia sv. Jána Nepomuckého a venoval sa štúdiu odborných teologických disciplín na Pápežskej lateránskej i na Pápežskej gregoriánskej univerzite.

Na týchto rímskych univerzitách postupne získal doktoráty z teológie, zo sociológie i doktorát práv. Na Vianoce 1959 bol signatárom iniciatívy na vybudovanie Slovenského ústavu sv. Cyrila a Metoda v Ríme, ustanovizne na výchovu kňazského dorastu, zároveň i strediska náboženského a kultúrneho života Slovákov v zahraničí. V nasledujúcich rokoch venoval svoj voľný čas a energiu práci na vybudovanie tejto ustanovizne.

Kardinál Tomko vykonával v Ríme mnohé funkcie. Napríklad, počas Druhého vatikánskeho koncilu (1962-1965) pracoval ako odborný poradca pre vieroučné otázky, stal sa vedúcim Doktrinálneho oddelenia Kongregácie pre náuku viery, pôsobil ako sekretár Kardinálskej komisie pre miešané manželstvá a stal sa členom Pápežskej komisie pre rodinu. Zastupoval Katolícku cirkev na mnohých medzinárodných a ekumenických stretnutiach v Európe, Ázii, Oceánii, Latinskej Amerike.

V júni 1970 ho pápež Pavol VI. vymenoval za pápežského preláta a v roku 1974 za podtajomníka Kongregácie pre biskupov. Pápež Ján Pavol II. ho v júli 1979 vymenoval za titulárneho arcibiskupa a generálneho tajomníka celosvetovej Synody biskupov. Biskupskú vysviacku prijal Jozef Tomko 15. septembra 1979 v Ríme, v historickej Sixtínskej kaplnke. V októbri toho istého roku sa stal členom Pápežskej komisie na interpretáciu dekrétov Druhého vatikánskeho koncilu.

V apríli 1985 ho pápež Ján Pavol II. vymenoval za prefekta Kongregácie pre evanjelizáciu národov a v máji 1985 sa stal členom kardinálskeho zboru. Absolvoval veľký počet misijných ciest v rôznych častiach sveta. Venoval sa aj literárnej činnosti, napísal mnohé pozoruhodné knihy, vo viacerých priblížil svoje pôsobenie vo Vatikáne i misijné cesty po svete.

Po dlhom čase kardinál Tomko mohol prísť na Slovensko nakrátko v roku 1968 počas Pražskej jari a potom až v roku 1989. Historickou udalosťou sa stalo jeho vystúpenie na zasadnutí pléna Slovenskej národnej rady 21. apríla 1991 v Bratislave, kedy slovenská verejnosť mala možnosť po prvý raz vidieť tohto slovenského kardinála.

Získal čestný doktorát Univerzity Komenského v Bratislave, Lekárskej fakulty Univerzity P. J. Šafárika v Košiciach a ďalšie ocenenia. V roku 2002 mu prezident SR Rudolf Schuster udelil najvyššie štátne vyznamenanie - Rad Bieleho dvojkríža 1. stupňa.  

Kardinála Jozefa Tomka poctili čestnými doktorátmi a inými oceneniami aj univerzity v USA, Poľsku, Argentíne, Luxemburgu a ďalších krajinách.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu